Bulut ürünlerine talep zayıfladı, Salesforce'un hisseleri çakıldı

Bulut ürünlerine talep zayıfladı, Salesforce'un hisseleri çakıldı

Salesforce'ın paylaştığı son bilançosunda Bulut ürünlerine olan talebin zayıf kaldığının görülmesiyle hisselerinde sert düşüş gördü.

A+A-

Salesforce, bulut ve kurumsal iş ürünlerine yönelik zayıf müşteri harcamaları nedeniyle Çarşamba günü Wall Street tahminlerinin altında ikinci çeyrek karı ve geliri tahmin ederek hisselerini zilden sonra %16'dan fazla düşürdü.

LSEG verilerine göre, 9,37 milyar dolarlık tahminlere kıyasla 9,20 milyar dolar ile 9,25 milyar dolar arasında gelir bekliyor.

Salesforce'un tahmini, daha uzun süre yüksek faiz oranları ve yüksek enflasyon olasılığının maliyetleri kontrol altında tutmaya sevk etmesi nedeniyle müşterilerin harcamalarını azalttığına işaret ediyor.

Analistlere göre şirket, üç aylık gelirini tarihindeki en yavaş hız olan tek haneli rakamlara indirdi ve bu da bulut firmasının büyümesinin yıllar süren hızlı ilerlemenin ardından yavaşlamaya başladığını gösteriyor.

Salesforce aylardır yapay zekaya yoğun bir şekilde yatırım yapıyor ve gelir ve marjları artırmak için teknolojiyi geniş ürün paketinin iş akışlarına entegre ediyor.

CFRA Research analisti Angelo Zino, "Yapay zeka girişimlerinin meyvelerini vermesi zaman alacak ve CRM'in inorganik büyümeyi sağlamak için birleşme ve satın almalara geri dönüp dönmeyeceği konusunda artık ihtiyatlıyız" dedi.

Salesforce nakit birikimini satın almalar için kullandı, ancak aktivist yatırımcılar tarafından yönetim değişiklikleri için yapılan baskı, hisse geri alımlarının artmasına, kâra odaklanılmasına ve birleşme ve satın alma komitesinin dağıtılmasına yol açtı.

Şirketin ilk çeyrek düzeltilmiş hisse başına kârı %44 artışla 2,44 dolara yükselerek 2,38 dolar olan beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Salesforce, 2025 mali yılı gelir tahminini değiştirmedi, ancak işletme marjı beklentilerini daha önceki tahmini olan %20,4'ten %19,9'a düşürdü.

Third Bridge analisti Charlie Miner, "Data Cloud'un vaatlerine rağmen, sönük bir büyüme anlatısı ve yavaşlayan marj genişlemesi, yatırımcıların uygulama yazılımında küresel liderden ümidini kesmesine neden oluyor" dedi.

Salesforce COO'su Brian Millham, şirketin uzayan anlaşma döngüleri ve müşteriler tarafından bütçe incelemesi görmeye devam ettiğini söyledi.

Şirketin ilk çeyrek geliri 9,13 milyar dolar ile bir yıl öncesine göre daha yüksek ancak 9,18 milyar dolar olan beklentilerin altında kaldı.

Şirket, ikinci çeyrekte hisse başına 2,34 ila 2,36 dolar arasında düzeltilmiş EPS beklerken, bu rakam 2,40 dolar olarak tahmin ediliyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler