Bütçe ağustosta 3.6 milyar lira fazla verdi

Bütçe ağustosta 3.6 milyar lira fazla verdi

Bütçe ağustosta 3.6 milyar lira; ilk sekiz ayda ise 4.9 milyar lira fazla verirken, Türkiye ekonomisinin güçlü olduğu alanların başında gelen bütçede gerçekleşmeler Orta Vadeli Program (OVP) ile uyumlu seyrediyor

A+A-

Maliye Bakanlığı verilerine göre geçen yıl Ağustos'ta 5.2 milyar TL fazla veren bütçe, bu yıl Ağustos'ta 3.6 milyar TL fazla verdi. Geçen yıl Ağustos'ta 8.9 milyar TL faiz dışı fazla verilmiş iken bu yıl Ağustos'ta 8.4 milyar TL faiz dışı fazla verildi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal verilerin ardından yaptığı yazılı açıklamada, bütçedeki güçlü performansın devam ettiğini Ağustos ayına ilişkin bütçe sonuçlarının mali disipline bağlı olunduğunun açık bir göstergesi olduğunu söyledi.

"Ocak-Ağustos döneminde bütçe gelirleri yıl sonu hedefimizle uyumludur" diyen Ağbal, Ağustos ayı bütçe performansındaki iyileşmenin ana belirleyicisinin gelirler olduğuna da dikkat çekti.

Ağbal, "Ağustos ayında bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.9 artarak 50.9 milyar TL, vergi gelirleri ise yüzde 19.3 artarak 45.4 milyar TL'ye ulaşmıştır" dedi.

Ağustos'ta bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.9 artarak 50.9 milyar TL olurken bütçe giderleri ise yüzde 25.9 artarak 47.3 milyar TL olarak gerçekleşti.

İLK 8 AYDA FAZLA YAKLAŞIK 5 MLYR TL

İlk sekiz aylık bütçe gerçekleşmelerine göre ise 2015 yılı Ocak-Ağustos döneminde 639 milyon TL fazla veren bütçe, bu yıl Ocak-Ağustos döneminde 4.9 milyar TL fazla verdi.

Yine geçen yıl aynı dönemde 39 milyar TL faiz dışı fazla verilmiş iken bu yıl Ocak-Ağustos döneminde FDF 40.3 milyar TL oldu.

Ağbal, "2015 yılının ilk sekiz ayında toplam bütçe fazlasının 639 milyon TL olduğu göz önüne alındığında bu yıl bütçe performansında 4.2 milyar TL'lik bir iyileşme olduğu görülmektedir" dedi.

Verilere göre Ocak-Ağustos döneminde bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 368.4 milyar TL olurken bütçe giderleri ise yüzde 13.7 artarak 363.5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Ağbal dış ticaretteki zayıflığa bağlı olarak ithalden alınan KDV gelirleri zayıf seyretmekle beraber, kurumlar vergisindeki güçlü seyrin de etkisiyle, toplam vergi gelirleri yılın ilk sekiz ayında yüzde 10.9 artarak 298.1 milyar TL'ye ulaştığını belirtirken, bütçe giderlerindeki artış için "Personel giderleri ve cari transferlerdeki artışlar belirleyici oldu" dedi.

OVP'de bütçe açığı hedefi bu yıl 29.7 milyar TL olarak öngörülüyor. Bu da geçen yılı yüzde 1.2 ile tamamlayan bütçe açığının GSYH'ya oranının bu yıl yüzde 1.3 ile tamamlanacağı anlamına geliyor.

OVP'ye göre faiz dışı dengenin ise yılı 26.3 milyar TL, yani GSYH'ya oran olarak yüzde 1.2 ile tamamlaması öngörülüyor.

Bütçe gelirlerinde 2016'da 540.8 milyar TL olması öngörülürken, giderlerin ise 570.5 milyar TL ile yılı tamamlaması öngörülüyor.

Ekonomi yetkilileri açıklamalarında hükümetin bütçeden taviz vermek istemedikleri mesajı net bir şekilde veriliyor. Bu kapsamda hükümet bu yıl tütün ürünleri başta olmak üzere gelirleri artırmak adına bir çok alanda vergi artışına gidiyor.

Son olarak Eylül başında akaryakıt ürünlerini içeren özel tüketim vergisinde (ÖTV) zam yapılırken üst düzey bir ekonomi yetkilisinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, bu artışının bütçeye katkısı bu yıl için 2 milyar TL, 2017'de ise 8 milyar TL olarak öngörülüyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.