Carry trade işlemlerine yönelik baskı döviz piyasalarını diken üstünde tutuyor

Carry trade işlemlerine yönelik baskı döviz piyasalarını diken üstünde tutuyor

Carry trade işlemlerindeki zayıflık döviz piyasaları üzerinde baskı yaratıyor.

A+A-

ABD doları, Salı günü sert kayıplar yaşarken, tüccarların popüler carry trade işlemlerinin azalması ve Fed'den daha büyük faiz indirimleri beklentisiyle mücadele etmesi nedeniyle yen bir önceki seanstaki keskin yükselişin ardından geri adım attı. Yen, beş seans üst üste yükseldikten ve Pazartesi günü 141,675 ile yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra Salı günü 144,47'e geriledi. Yen, Avustralya doları, euro ve sterlin karşısında da değer kaybetti.

Geçen hafta ABD'de açıklanan istihdam verilerinin beklenenden düşük çıkması, büyük teknoloji firmalarının hayal kırıklığı yaratan kazançları ve Çin ekonomisine ilişkin artan endişeler, hisse senetleri ve yüksek getirili para birimlerinde küresel bir satış dalgasına yol açtı.

Pazartesi günü, ABD'nin resesyona gireceği endişeleri yatırımcıları tedirgin ederken, riskli varlıklardan küresel kaçış şaşırtıcı bir hal aldı ve hisse senedi piyasaları çöküş moduna girdi.

ABD merkez bankası politika yapıcıları Pazartesi günü, beklenenden daha zayıf Temmuz ayı istihdam verilerinin ekonominin resesyona girdiği anlamına geldiği fikrine karşı çıktılar, ancak aynı zamanda Fed'in böyle bir sonuçtan kaçınmak için faizleri düşürmesi gerekeceği konusunda uyardılar.

Harris Financial Group'un yönetici ortağı Jamie Cox, "Döviz piyasalarında sert dalgalanmalarla kendini gösteren satışlar keskin ve hızlıdır, ancak genellikle çok kısa ömürlüdür" dedi.

CME FedWatch aracına göre, traderlar Fed'in bu yıl 109 baz puan (bps) gevşeme yapmasını bekliyor ve Eylül ayında 50 baz puanlık bir indirim %75 ihtimalle fiyatlanıyor. DWS ABD ekonomisti Christian Scherrmann, "Merkez bankacıları tarafından herhangi bir aşırı tepki beklemediğimiz için bir dereceye kadar sakinliğimizi koruyoruz" dedi ve ekledi:

"Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu yıl Ağustos ayında düzenlenecek Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu'nda daha kesin bir yönlendirme yapacağını tahmin ediyoruz."

İlgili Haberler