ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI Google'a rakip arama motoru geliştirdi

ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI Google'a rakip arama motoru geliştirdi

Yapay zekanın öncüsü olarak görülen OpenAI, Google'a rakip olacak yeni nesil arama motoru için son hazırlıklarını yapıyor.

A+A-

Konu hakkında bilgi sahibi iki kaynağa göre OpenAI, yapay zeka destekli arama ürününü Pazartesi günü duyurmayı planlıyor ve arama devi Google ile rekabetinde çıtayı yükseltiyor.

Duyuru tarihi, değişikliğe tabi olmakla birlikte, daha önce bildirilmedi. Bloomberg ve Information, Microsoft destekli OpenAI'nin Google ve iyi finanse edilen bir yapay zeka arama girişimi olan Perplexity ile potansiyel olarak rekabet edecek bir arama ürünü üzerinde çalıştığını bildirdi.

Haberin yayınlanmasının ardından OpenAI Cuma günü X'te, şirketin Pazartesi günü "bazı ChatGPT ve GPT-4 güncellemelerini tanıtmak" için canlı bir etkinlik yayınlayacağını duyurdu.

CEO Sam Altman daha sonra X'te "gpt-5 değil, bir arama motoru değil, ama insanların seveceğini düşündüğümüz bazı yeni şeyler üzerinde çok çalışıyoruz! Bana sihir gibi geliyor" diye yazdı.


Alphabet'in hisseleri Altman'ın paylaşımının ardından kısa süreli %2'nin üzerindeki kayıp yaşasa da sonrasında buıbu kaybı kısmen telafi etti ve son olarak %0,9 geriledi.

OpenAI'nin duyuruları, teknoloji devinin yapay zeka ile ilgili bir dizi ürünü tanıtmasının beklendiği Google'ın yıllık I/O konferansının Salı günü başlamasından bir gün öncesine denk gelebilir.

Sektör gözlemcileri ChatGPT'yi uzun süredir çevrimiçi bilgi toplamak için bir alternatif olarak adlandırıyor, ancak Web'den doğru ve gerçek zamanlı bilgi sağlamakta zorlanıyor. OpenAI daha önce ücretli aboneler için Microsoft'un Bing'i ile bir entegrasyon sağladı. Bu arada Google, kendi adını taşıyan motoru için üretken yapay zeka özelliklerini duyurdu.

Eski bir OpenAI araştırmacısı tarafından kurulan ve 1 milyar dolar değer biçilen Perplexity adlı startup, sonuçlarda alıntıları ve yanıtlarında metnin yanı sıra görüntüleri de gösteren yapay zekaya özgü bir arama arayüzü sunarak ilgi topladı. Girişimin Ocak ayında yayınladığı bir blog yazısına göre aylık 10 milyon aktif kullanıcısı var.

O dönemde OpenAI'nin ChatGPT ürünü, 2022'nin sonlarında piyasaya sürüldükten sonra aylık 100 milyon aktif kullanıcıya ulaşan en hızlı uygulama olarak adlandırılıyordu. Ancak, analiz firması Similarweb'e göre, ChatGPT'nin web sitesinin dünya çapındaki trafiği geçtiğimiz yıl inişli çıkışlı bir seyir izledi ve ancak şimdi Mayıs 2023'teki zirvesine geri dönüyor ve AI şirketi kullanıcı tabanını genişletme baskısı altında.

Onüç aracı kurumdan altı hisse senedi önerisi

Onüç aracı kurumdan altı hisse senedi önerisi

Borsa İstanbul'da 10 Mayıs 2024'te onüç aracı kurum altı hisse senedi için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı. İşte o hisseler ve hedef fiyatları

AKSEN hissesi için üç aracı kurum  hedef fiyatı açıkladı

AKSEN hissesi için üç aracı kurum hedef fiyatı açıkladı

Yapı Kredi Yatırım, Vakıf Yatırım ve Şeker Yatırım Aksa Enerji (AKSEN) için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı. İşte o raporlar...

EREGL hissesi için beş aracı kurum  hedef fiyatı açıkladı

EREGL hissesi için beş aracı kurum hedef fiyatı açıkladı

Vakıf Yatırım, Şeker Yatırım, TEB Yatırım, Alnus Yatırım ve Yapı Kredi Yatırım, EREGL (Ereğli Erdemir) için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı.

İlgili Haberler