CHP'de beklenen oldu
Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı sonuç ile parti tabanı ve milletvekillerinin eleştirilerine hedef olan CHP yönetimi kurultay kararı aldı
Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk turu Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52'ye yakın bir oyla almasının ardından partideki çeşitli kesimlerin yoğun eleştirilerine hedef olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kurultay kararı aldığını açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP ile birlikte Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday gösteren Kılıçdaroğlu, seçim sonuçları nedeniyle hafta başından beri partisindeki çeşitli muhalif kanatları tarafından sonucun başarısızlık olduğu altı çizilerek ağır bir dille eleştirmişti. CHP'den bir grup, Kılıçdaroğlu'nun istifa etmesini ve olağanüstü kurultay toplamasını istiyordu.
CHP'De Merkez Yönetim Kurulu'nu 17 Ağustos Pazar toplanması ve bu toplantıda olağanüstü kurultay için gerekli kararın alınması bekleniyor.
Kılıçdaroğlu, Gazze'den getirilen yaralıları ziyaretinin ardından hedef olduğu istifa ve kurultay çağrılarıyla ilgili sorulara yanıt verdi.
Seçimin ardından olağanüstü kurultay talebinde bulunan bazı CHP milletvekillerine, "imzaları toplayın hemen kurultay yapacağım" dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu,"Ama anlaşılıyor ki imza toplamakta biraz zorluk çekecekler. Merak etmesinler ben kurultayı toplayacağım" diye konuştu.
CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, beraberinde partinin ulusalcı kanadından beş milletvekili ile düzenlediği basın toplantısında, Kılıçdaroğlu'nun görevi bırakmasını ve kurultaya gidilmesini talep etmişti. Öte yandan, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de dün sabah düzenlediği basın toplantısında "CHP'nin yeni kadrolarla yeni ufuklara yelken açması" gerektiğini, bunun için de kurultayın toplanması gerektiğini belirtmişti.
İnce, Kılıçdaroğlu'nun kurultayı toplayacağına ilişkin açıklamasının hemen ardından, Twitter hebası üzerinden, grup başkanvekilliği görevinden en kısa sürede istifa edeceğini duyurdu.
CHP yönetimi dün de Merkez Yönetim Kurulu'nu toplayarak, seçim sonuçlarını ve parti içinden yükselen muhalefeti ele almıştı.
CHP'de Genel Başkan Yardımcıları, Parti Meclisi üyeleri, Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri, milletvekilleri ile il ve ilçe kongrelerinde seçilenler delege oluyor.
Son kurultayda 1282 olan delege sayısı, ölüm ve istifa gibi boşalmalar nedeniyle 1180'e inmiş durumda. CHP Tüzüğü'ne göre, olağanüstü kurultay ya yönetim kararı ya da delege sayısının beşte birinin imzası ile toplanıyor. Bu durumda 256 delegenin imzası gerekiyor. Ancak genel başkan seçilmesi için ya genel başkan kararı ya da kurultay üyelerinin salt çoğunluğu yani 591 imza gerekiyor.
YORUM YAZ