Çin-ABD savaşı çip şirketlerini vurdu, Nvidia kurtarıcı oldu

Çin-ABD savaşı çip şirketlerini vurdu, Nvidia kurtarıcı oldu

ABD merkezli çip hisse senetlerindeki işlemler Perşembe günü dalgalı bir seyir izledi ve Philadelphia yarı iletken endeksi Çarşamba günkü düşüşün ardından en büyük katkıyı Nvidia ve Broadcom'dan alarak yükselişle kapanmayı başardı.

A+A-

Asya'daki çip hisse senetleri, ABD'nin Çin'e gelişmiş çip teknolojisi ihracatına daha sıkı kısıtlamalar getirmeyi düşündüğü yönündeki bir raporun ardından Perşembe günü erken saatlerde satılmıştı.

Bloomberg News, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin doğrudan yabancı ürün kuralı adı verilen ve Amerikan teknolojisi kullanılarak üretilen bir ürünün ABD tarafından satışının durdurulmasına olanak tanıyacak bir önlem üzerinde durduğunu bildirmişti.

Raporun ardından Global X Asia Semiconductor borsa yatırım fonu, SK Hynix, Tokyo Electron, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) ve Samsung Electronics gibi ana holdinglerdeki düşüşlerle Perşembe günü %1,74 düşüşle kapandı.

Philadelphia Yarı İletken endeksi Çarşamba günü %6,8 düşerek Mart 2020'den bu yana en zayıf gününü yaşamıştı. Endeks Perşembe günü %1,7 artışla açıldıktan sonra günün en düşük seviyesinde %1'den fazla düştü ve seansı %0,5 artışla kapattı. En büyük artışlar %2,9 artışla Broadcom ve %2,6 artışla Nvidia'dan geldi. Bu artışlar, Çarşamba günü %10'dan fazla düştükten sonra %2,2 düşüşle kapanan Advanced Micro Devices gibi hisse senetlerindeki düşüşleri dengelemeye yardımcı oldu.

Bazı analistler Çarşamba günkü satışları pazarlık için bir sinyal olarak değerlendirdi. Evercore ISI'dan Vedvati Shrotre, ticaret kısıtlamalarının kısa vadede uygulanma olasılığının düşük olduğunu yazdı ve "kısa vadeli zayıflığın benzersiz bir satın alma fırsatı" olduğuna işaret etti.

Bofa'dan Vivek Arya da mevcut dalgalanmayı "karlılığı en iyi olan şirketlerde gelişmiş fırsat" olarak değerlendirdi. Ancak Synovus Trust portföy yöneticisi Daniel Morgan, önümüzdeki haftalarda çip şirketlerinin kazançlarının açıklanacak olması ve her iki ABD Başkan adayı Donald Trump ve Joe Biden'ın ticaret konusunda "sert bir tavır takınması" nedeniyle daha fazla dalgalanma bekliyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler