Çin altından sonra gümüş ithalatında da vites yükseltiyor

Çin altından sonra gümüş ithalatında da vites yükseltiyor

Çin artan üretimle birlikte gelecek haftalarda gümüş ithalatında vites yükseltmeye hazırlanıyor.

A+A-

Çin'in gümüş ithalatının önümüzdeki haftalarda artabileceği değerlendiriliyor. Gümüş fiyatları geçen hafta son 11 yılın en yüksek seviyesine çıkmış olsa da arbitraj penceresi -ya da Çin ve dünya fiyatları arasındaki fark- daha da genişledi. Bu da Çin'e daha fazla metal gönderilmesi için teşvik yaratarak diğer ülkeler için arzı sıkıştırma potansiyeli yaratıyor.

TD Securities Inc. kıdemli emtia stratejisti Daniel Ghali, "Çin'e yönelik bir ithalat dalgası Batı'daki serbest dalgalanmayı daha da azaltacak" dedi. Ghali, bunun piyasa fiyatlandırması tarafından yakalanmadığını söyledi.

Çin'in ithalatı son aylarda zaten güçlü seyrediyordu. Aralık ayında yaklaşık 390 tonla son üç yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra düşüşe geçti. Nisan ayında tekrar sıçrayarak 340 tonun üzerine çıktı. Aylık ithalaın beş yıllık ortalaması ise 310 ton civarında.

Şangay spot fiyatları üzerindeki prim geçen hafta %15'in üzerine çıkarak Çin'in ithalata uyguladığı %13'lük vergiyi fazlasıyla telafi etti. Aynı zamanda, Çin'in metal stokları son yıllarda güneş enerjisi sektöründen gelen güçlü talep nedeniyle azaldı.

Ghali, "İnsanlar yerel gümüş stoklarındaki düşüşe bir göz atıyor. "ümüş muhtemelen altına kıyasla daha ucuz olarak görülüyor. Bu da değerli metaller rallisine katılmak isteyen insanlar için cazip bir teklif" değerlendirmesini yaptı

Etiketler : , ,
İlgili Haberler