Çin borsasına hücum, piyasalardaki tarihi rallinin ardında ne var?

Çin borsasına hücum, piyasalardaki tarihi rallinin ardında ne var?

Çinli Yatırımcılar Destansı Ralliyi Kaçırma Korkusuyla Hisse Senetlerine Hücum Ediyor

A+A-

Pekin’in teşvik politikaları ile harekete geçen yatırımcılar, Çin borsasında tarihi bir ralli fırsatını kaçırma korkusuyla hisse senetlerine yoğun ilgi göstermeye başladı. Bu durum, borsada işlem hacminin büyük ölçüde artmasına ve getirilerin hızla yükselmesine neden oldu.

Aracı kurumlar, perakende müşterilerden gelen yoğun taleple dolup taşarken, yatırımcılar tahvil ve mevduatlardan çıkarak hisse senetlerine yönelmeye başladı. Bu durum, hisse senedi devir hızında önemli bir artışa yol açtı. Returs'ın haberine göre bir ofis çalışanı olan Darren Wang bu durum ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, "Mevduat oranları çok düşük, gayrimenkul yatırımları artık güvenli değil. Zengin olmanın yolu hisse senetlerine yatırım yapmaktan geçiyor" dedi.

Uzmanlara göre son birkaç yıldır süren gayrimenkul krizinin etkisiyle durgun olan hisse senetleri, hükümetin faiz indirimleri ve 114 milyar dolarlık bir teşvik paketini açıklamasının ardından yeniden yükselişe geçti. Çin borsasının mavi çipli CSI300 Endeksi geçen hafta %16 artarak 1998’den bu yana en büyük haftalık kazancını elde etti.

Devlet Destekli Yatırımlar Hisse Piyasalarını Canlandırdı

Hangzhou’da bir teknoloji girişiminde yönetici olan Wen Hao, "Zor geçen bir dönemin ardından nihayet para kazanma zamanı geldi" diyerek, piyasalara olan güvenini dile getirdi. H iseao, 2015 yılındaki boğa piyasasına benzetmeler yaparak, “Devlet destekli büyük sermayeler piyasaya giriyor” dedi.

Geçtiğimiz hafta, Çin Merkez Bankası, hisse senedi alımlarını finanse etmek için 500 milyar yuanlık (71,3 milyar $) bir program başlattı. Ayrıca, şirketlerin hisse geri alımlarını finanse etmek için 300 milyar yuanlık bir borçlanma imkanı da tanındı.

Piyasalar Coşuyor

CSI300 Endeksi, Pazartesi günü %8’den fazla bir artış göstererek haftalık kazancını %16’ya çıkardı. Şanghay hisseleri %7, Shenzhen hisseleri ise %10’un üzerinde bir artış kaydetti. Bu yükselişler, piyasa işlem hacminin 2,6 trilyon yuana ulaşmasıyla 2015’teki boğa piyasasını geride bıraktı.

Bir hedge fon yöneticisi, “Yatırımcılar devlet desteği olduğu için hisse senetlerine akın ediyor," diyerek rallinin temel ekonomik göstergelerden ziyade likidite ve piyasa ruh hali ile ilgili olduğunu belirtti.

Sadece bir hafta önce sakin olan aracı kurumlar, şu anda hesap açma ve borçla hisse alımı yapmak isteyen yatırımcılarla dolup taşıyor. Hatta takas hizmetleri, hafta sonu bile çalışarak yeni hesap taleplerini karşılamaya çalıştı.

Paranın Göçü Başladı!

Tahvil yatırımlarından çıkışın bir göstergesi olarak Çin’in 30 yıllık hazine tahvili vadeli işlemleri, geçen hafta %3,6 düştü. Atlantis Finans Araştırma Enstitüsü Başkanı Zhao Jian, “Destansı bir para göçü başlıyor - trilyonlarca yuan, tahvil fonlarından, varlık yönetiminden ve sabit gelirli ürünlerden hisse senetlerine kayıyor” dedi.

Deneyimli tüccar Wu Jie, piyasadaki ani değişim karşısında şaşkın olduğunu söyledi. Wu, "Ekonomi hâlâ zor durumda, ancak işlem hacmi gösteriyor ki bu ralli devam edecek" dedi.

İlgili Haberler