Çin borsasında teknoloji fırtınası, ralli daha da hızlanabilir

Çin borsasında teknoloji fırtınası, ralli daha da hızlanabilir

Çin Teknoloji Hisseleri Yükselişte: Ralli Yeni Alımlarla Destekleniyor

A+A-

Çin borsasında teknoloji hisseleri, ülkenin açıkladığı teşvik paketlerinin ardından güçlü bir ralli yaşıyor. Daha fazlası da var, mevcut tüm işaretler, bu yükselişin temel nedeninin yeni alımlar olduğunu gösteriyor.

S3 Partners ve JPMorgan Chase & Co'ya göre, Alibaba Group Holding Ltd., JD.com Inc. ve Baidu Inc. gibi dev şirketlerin Amerikan Depo Sertifikalarındaki (ADR) kısa pozisyonlarında son günlerde kayda değer bir değişiklik yaşanmadı. Ayı yatırımcıları pozisyonlarını kapatmaya zorlanırsa, ralli daha da hız kazanabilir.

JPMorgan stratejistlerinden Nikolaos Panigirtzoglou ve ekibi, yayınladıkları bir raporda, "Çin ADR'lerinde son haftalarda görülen keskin yükseliş, açığa satıştan ziyade büyük ölçüde yeni alımlardan kaynaklandı. Bireysel hisse senetlerindeki açığa satışlar, Çin hisse senetlerinin ralli sürecinde sınırlı bir etki yaptı," ifadelerini kullandı. 

Hong Kong'da işlem gören 30 büyük Çin teknoloji şirketini takip eden Hang Seng Teknoloji Endeksi, Çarşamba günü itibariyle dört haftadan daha kısa bir sürede %45'in üzerinde bir artış gösterdi. Alibaba, JD.com ve Meituan gibi şirketler, Çin hükümetinin ekonomik canlandırma önlemlerini duyurmasının ardından yatırımcıların yoğun ilgisiyle işlem hacmi bakımından son yılların en iyi günlerini geçirdi. Teknoloji endeksi, Cuma günü üst üste yedinci kez yükseliş kaydetti.

S3 Partners'ın analitik direktörü Ihor Dusaniwsky, 1 Ekim tarihli raporunda, açığa satış yapanların kayıplar yaşamasına rağmen, pozisyonlarını kapatma konusunda acele etmediğini belirtti. Alibaba, JD.com ve Baidu hisselerindeki kısa pozisyonlar, mevcut hisselerin %2 ila %3'ü seviyesinde kaldı. Dusaniwsky, rallinin devam etmesi durumunda, hisselerin daha da yükselmesine neden olacak “önemli miktarda” açığın kapatılabileceğini öne sürdü.

Maitri Asset Management’tan fon yöneticisi Han Piow Liew ise, “Rallinin büyüklüğü normalde açığa satış yapanların pozisyonlarını kapatmasına neden olurdu, ancak veriler bu sefer durumun farklı olduğunu gösteriyor,” diyerek şaşkınlığını dile getirdi. Liew, Çin hükümetinin son teşvik paketlerinin, liderliğin ekonomik durumu tersine çevirmek için ciddi bir çaba ve kararlılık sergilediğini belirtti.

Çin teknoloji hisseleri son birkaç yıldır zorlu bir süreçten geçti. Ülke ekonomisindeki yavaşlama ve hükümetin teknoloji sektörüne yönelik baskıları, e-ticaret gibi alanlarda rekabetin artması şirketlerin kârını olumsuz etkiledi. MIB Securities Hong Kong Ltd. analisti Sonija Li’ye göre, pozisyonlarını koruyan açığa satıcılar, mevcut ralliyi şüpheyle karşılıyor olabilir. Morningstar’dan Chelsey Tam ise, tüketici harcamalarındaki “düşüş eğiliminin” hala e-ticaret, seyahat ve yemek teslimatı sektörlerinde belirgin olduğunu ifade etti.

Yine de opsiyon piyasası boğaların güçlü olduğunu gösteriyor. Çin'in büyük sermayeli teknoloji hisselerine yatırım yapan ABD borsa yatırım fonlarındaki yükseliş pozisyonları, rekor düzeydeki işlem hacimleriyle düşüş bahislerine karşı en pahalı seviyelere yaklaştı. Alibaba ve JD.com, bu yükseliş trendinin en büyük oyuncuları arasında yer alıyor.

İlgili Haberler