Çin borsasında Trump baskısını teşvikler tersine çevirebilecek mi
Çin Borsası, Teşvik Beklentileriyle Trump Risklerini Aştı
Çin borsası, güçlü ihracat verileri ve teşvik beklentilerinin, ABD’deki seçim sonuçlarının getirdiği gümrük tarifesi risklerini dengelemesiyle hızlı bir toparlanma sergiledi. Çarşamba günü CSI 300 Endeksi, açılışta %1 gerilemesine rağmen gün sonunda %3’lük artışla son bir ayın en yüksek seviyesinden kapandı. Bu artış, önceki gün %0,5 düşüş yaşayan endeks için güçlü bir dönüş anlamına geliyor. Hong Kong’da işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi de %2,5 artışla günü tamamladı.
Çin’in para birimi yuan ise, Merkez Bankası’nın günlük referans oranını son yılların en düşük seviyesine indirmesine rağmen toparlanma gösterdi. Devlet bankalarının dolar satması sonucu yuan, öğleden sonra dolar karşısında %0,3 değer kazandı ve önceki kayıplarını telafi etti.
Hafta sonuna kadar sürmesi beklenen önemli bir yasama organı toplantısının ardından ekonomiyi canlandırmak adına daha güçlü teşvik önlemleri açıklanabileceği ihtimali, piyasalarda olumlu bir hava yarattı. Başkan seçilen Donald Trump’ın olası tarifelerine karşı Çin’in bu teşvik adımları, dış riskleri hafifletme potansiyeli taşıyor. Ayrıca, Çin’in ihracatındaki Ekim ayı verileri de olumlu geldi; bu büyüme, ekonomistlerin tahminlerini aşarak Temmuz 2022’den bu yana en hızlı artışı işaret etti.
Trump’ın yeniden başkan olması ihtimali, Çin yönetiminin Eylül sonundan itibaren uygulamaya koyduğu teşvik adımlarını sınayabilecek bir durum olarak görülüyor. Bu nedenle Çin’de süren yasama organı toplantısının, küresel yatırımcılar için daha fazla önem kazandığı belirtiliyor.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkedeki ekonomik hedeflerin yakalanabilmesi için yılın kalan iki ayında daha fazla çaba harcanması gerektiğini yineledi. Xi’nin bu açıklamaları, ekonomi destek önlemlerine dair güçlü bir işaret olarak yorumlanıyor. Bloomberg News’in aktardığına göre Çinli düzenleyiciler, ekonomiyi canlandırma hedefi doğrultusunda ülkedeki bankalara mevduat faizlerini azaltmaları yönünde telkinde bulundu. Bu adım, bankaların diğer finansal kurumlardan aldığı fonlar karşılığında ödediği faizlerin düşürülmesini öngörüyor.
Bank of East Asia kıdemli yatırım stratejisti Jason Chan, bankalar arası mevduat faizlerindeki indirimin doğrudan büyük bir etki yaratmayabileceğini ancak Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) destekleyici bir para politikası çizgisini koruyacağına dair güçlü bir sinyal verdiğini ifade etti.