Çin ekonomiyi canlandırmak için geniş kapsamlı teşvik tedbirleri açıkladı

Çin ekonomiyi canlandırmak için geniş kapsamlı teşvik tedbirleri açıkladı

Çin Merkez Bankası Salı günü, güçlü deflasyonist baskılarla boğuşan ve bu yılki büyüme hedefini kaçırma tehlikesiyle karşı karşıya olan bir ekonomiyi canlandırmak için geniş parasal teşvik ve emlak piyasası destek önlemlerini açıkladı.

A+A-

Çin geniş kapsamlı teşvik tedbirleri açıkladı. Beklenenden daha geniş kapsamlı hamleler, Çinli yetkililerin son aylarda bir dizi hayal kırıklığı yaratan verinin ardından dünyanın en büyük ikinci ekonomisine olan güveni yeniden tesis etmeye yönelik son girişimini işaret ediyor.

Vali Pan Gongsheng'in borçlanma maliyetlerini düşürme ve ekonomiye daha fazla likidite enjekte etmenin yanı sıra hane halkının ipotek geri ödeme yükünü hafifletme planlarını açıklamasıyla Çin hisse senetleri ve tahvilleri ralli yaptı ve Asya hisse senetleri son 1,5 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Natixis'in kıdemli ekonomisti Gary Ng, "Hareket muhtemelen biraz geç geldi, ancak geç olması hiç olmamasından iyidir. Yüksek reel faiz oranı, zayıf duyarlılık ve emlak piyasasında toparlanma olmaması nedeniyle Çin'in güveni artırmak için daha düşük bir faiz ortamına ihtiyacı var." dedi.

Diğer iki finansal düzenleyici kurumun yetkilileriyle birlikte bir basın toplantısında konuşan Pan, merkez bankasının yakın gelecekte bankaların rezerv olarak tutmaları gereken nakit miktarını - zorunlu karşılık oranları (RRR) olarak bilinir - 50 baz puan (bps) düşüreceğini söyledi. Bu, kredi talebinin son derece zayıf olmasına rağmen yeni krediler için yaklaşık 1 trilyon yuan (141.93 milyar $) serbest bırakacak. Pan, bu yılın ilerleyen dönemlerinde piyasadaki likidite durumuna bağlı olarak RRR'nin 0.25-0.5 yüzde puan daha düşürülebileceğini söyledi.

Çin Merkez Bankası da yeni gösterge faizi olan yedi günlük repo faizini 0,2 puan düşürerek %1,5'e çekecek. Orta vadeli borç verme kolaylığı faiz oranı yaklaşık 30 baz puan, kredi faiz oranları ise 20-25 baz puan düşecek. Pan, hamlelerin ne zaman yürürlüğe gireceğini belirtmedi.

Emlak krizine alınan önlemler

Emlak piyasası destek paketi, diğer önlemlerin yanı sıra mevcut konut kredileri için ortalama faiz oranlarında 50 baz puanlık bir indirim ve tüm konut türlerinde minimum peşinat şartının %15'e düşürülmesini içeriyordu.

Çin'in emlak piyasası 2021'de zirve yaptığından beri ciddi bir gerileme içinde. Bir dizi müteahhit temerrüde düşerek geride istenmeyen dairelerden oluşan büyük stoklar ve tamamlanmamış projelerden oluşan rahatsız edici bir liste bıraktı. Pekin buna karşılık olarak birçok ev satın alma kısıtlamasını kaldırdı ve ipotek oranlarını ve peşinat gereksinimlerini keskin bir şekilde düşürdü, ancak şimdiye kadar talebi canlandıramadı veya ev fiyatlarındaki keskin düşüşü durduramadı.

Hanehalkı tasarruflarının %70'inin gayrimenkule yatırıldığı düşünüldüğünde, emlak krizi ekonomi üzerinde ağır bir yük oluşturdu ve tüketici güvenini sarstı. Ağustos ayı ekonomik verileri beklentileri büyük ölçüde karşılayamadı ve politika yapıcıların daha fazla destek sağlaması için aciliyet yarattı.

Mali açıdan, yerel yönetimler altyapı projelerinin finansmanına yardımcı olmak için tahvil ihracını hızlandırdı ve analistler önümüzdeki haftalarda ekonomik büyümeyi bu yılki yaklaşık %5,0 hedefine doğru geri getirmek için daha fazla teşvik önlemi bekliyor.

Capital Economics analisti Julian Evans-Pritchard Salı günkü hamlelerin "doğru yönde atılmış bir adım" olduğunu, ancak "daha fazla mali destekle takip edilmediği sürece büyümede bir dönüş sağlamak için muhtemelen yetersiz kalacağını" söyledi.

Goldman Sachs, Nomura, UBS ve Bank of America gibi yatırım bankaları Çin'e ilişkin yakın zamanda 2024 büyüme tahminlerini düşürdü. ABD Merkez Bankası'nın geçen hafta yaptığı yüklü faiz indiriminin ardından gelen Çin'in son politika önlemleri, birçok analistin Çin Merkez Bankası'nın yuan üzerinde çok fazla baskı yaratmadan parasal koşulları gevşetmesi için daha fazla alan sağladığını düşündüğü bir gelişme.

ING'de Çin'den sorumlu baş ekonomist Lynn Song, "Küresel merkez bankalarının çoğu faiz indirimine gittiği için önümüzdeki aylarda daha fazla gevşeme için hala alan olduğunu düşünmeye devam ediyoruz" dedi ve ekledi: "Eğer büyük bir mali politika hamlesi de görürsek, ivme dördüncü çeyreğe doğru toparlanabilir."

Etiketler : , ,
İlgili Haberler