Çin elektrikli araç piyasasını çip gücüyle elinde tutuyor

Çin elektrikli araç piyasasını çip gücüyle elinde tutuyor

Elektrikli araç yarışında kısa sürede öne geçen ve Batılı rakiplerini piyasada köşeye sıkıştıran Çin, çip üretimindeki üstünlüğünü pazara yansıtıyor.

A+A-

Ticaret savaşlarında dünyanın yeni merkez üssü olma yolunda ilerleyen Çin, elektrikli araçlar söz konusu olduğunda ipleri eline almış durumda. Çin'in bunu başarmasının arkasındaki en önemli etkenlerden biri de hiç şüphesiz çip üretimindeki yetenek ve imkanları.

Bu noktada halihazırda yoğun bir fiyat savaşına girmiş olan Çinli elektrikli otomobil şirketleri bir başka cephede daha ısıyı yükseltiyor: Nio ve Xpeng, kendi tasarladıkları oto çiplerinin üretime hazır olduğunu duyurdu.

CNBC'nin haberine göre, şimdiye kadar, önde gelen Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin çoğu Nvidia çiplerine güveniyordu ve şirketin otomotiv çipleri işi son birkaç yılda çeyrekte 300 milyon dolardan fazla gelir getirdi.

Danışmanlık firması Sino Auto Insights'ın kurucusu Tu Le, "Rakipleriniz bilgi-eğlence ve akıllı sürüş sistemlerini güçlendirmek için aynı silikonu kullanırken ürününüzün üstün olduğunu belirtmek zor" dedi ve elektrikli otomobil üreticilerinin neden şirket içi çiplere yöneldiğini açıkladı.

Le, Tesla ve Çinli elektrikli otomobil girişimlerinin kendi çiplerini tasarlama konusunda rekabet etmelerini beklediğini, geleneksel otomobil üreticilerinin ise "öngörülebilir gelecekte" Nvidia ve Qualcomm'a güvenmeye devam edeceğini söyledi.

Nvidia, son çeyrekte otomotiv segmenti gelirinin bir önceki yıla göre %37 artarak 346 milyon dolara yükseldiğini bildirdi. 

İlgili Haberler