Çin elindeki ABD tahvil stoklarını elden çıkarıyor mu?
Eski bir Hazine yetkilisi olan Brad Setser, Council on Foreign Relations için kaleme aldığı yazıda, Çin'in tahvil piyasasındaki çöküşü Hazine varlıklarını satarak körüklemediğini, bunun yerine ABD borç varlıklarını yeniden düzenlediğini belirtti.
ABD Hazine tahvillerinin getirilerinin 16 yıldır görülmemiş seviyelere yükselmesiyle birlikte ekonomistler, tarihin en kötü piyasa çöküşlerinden biri olan bu duruma açıklama arıyor. Elbette, merkez bankacıları enflasyonu yavaşlatmak için daha fazla faiz artışının gerekli olduğunu öne sürdü ve Cuma günkü patlama yapan istihdam raporu gibi güçlü ekonomik veriler tahvil bozgununu derinleştirdi.
Apollo Global Management'tan Torsten Sløk da geçtiğimiz günlerde Çin'i işaret ederek, ülkenin 2021'den bu yana 300 milyar dolar değerinde Hazine tahvili sattığını gösteren resmi ABD verilerine atıfta bulundu.
Ancak Setser bu tür verilerin eksik bir resim sunduğunu söyledi. Diğer kaynaklara dayanarak, Çin'in genel ABD tahvil varlıklarının 2015'ten bu yana nispeten istikrarlı olduğunu tahmin etti.
Setser, Çin'in varlıklarının resmi ABD Hazinesi Uluslararası Sermaye verilerinde düşüyor gibi görünmesine rağmen, bu ölçütün yalnızca ABD'deki saklama kuruluşlarındaki veya varlıkları koruyan finansal kurumlardaki yabancı varlıkları yansıttığını söyledi.
Setser "Belçika'nın Euroclear'ı gibi offshore saklama kuruluşları tarafından tutulan Hazine tahvilleri için basit bir ayarlama yapılırsa, Çin'in rapor edilen ABD varlıkları temelde 1,8 ila 1,9 trilyon dolar arasında sabit görünüyor" diye yazdı.
Buna ek olarak, ABD verileri üçüncü taraf yönetimine devredilen ABD varlıklarını yakalayamıyor. Setser, Çin Devlet Döviz İdaresi'nin küresel tahvil ve hedge fonlarının yanı sıra özel sermaye şirketlerinde de hesapları olduğunun bilindiğini söyledi.
Çin'in Hazine varlıklarını azalttığı durumlarda bile, satışların diğer verilerin gösterdiğinden çok daha küçük olduğunu ve ajans tahvilleri gibi diğer formlardaki ABD borç alımlarının arttığını da sözlerine ekledi.
Ajans tahvilleri devlet destekli kuruluşlar tarafından ihraç edilir ve en iyi ihraççılardan bazıları Fannie Mae ve Freddie Mac gibi ABD destekli firmalardır.
Setser, Pekin'in acente tahvillerinin bir zamanlar Hazine varlıklarını geride bıraktığını söyledi. Fed'in parasal genişleme döneminde bu piyasadan uzaklaşmış olsa da, acente tahvillerinde yükselen getiriler Çin'in alım alışkanlığını geri getirdi.
Çin'in 2022'de ve 2023'ün ilk altı ayında 100 milyar doların üzerinde ajans borcu satın aldığını ve sadece 40 milyar dolarlık Hazine tahvili sattığını tahmin ediyor.
Setser "Sonuç olarak, son altı yılda Çin'in rezervlerindeki tek ilginç gelişme Ajanslara kayması oldu" diye yazdı ve sözlerini şöyle noktaladı: "Bu durum Çin'in Hazine varlıklarında küçük bir azalmayla sonuçlandı, ancak aynı zamanda Çin'in Hazine varlıklarındaki azalmayı Çin'in ABD tahvillerinde veya ABD dolarında tuttuğu rezervlerin payındaki azalmayla bir tutmanın yanlış olduğunu da gösteriyor."