Çin faiz oranını değiştirmedi
Çin Merkez Bankası faiz oranlarını beklentilere uygun bir şekilde sabit tuttu.
Çin, faiz oranını düşürmekten kaçındı ve bir yıllık politika aracıyla 2014'ten bu yana en fazla nakiti çekti. Gelecek yıl ABD ile yaşanabilecek olası ticaret gerginliklerinin öncesinde beklemeyi tercih etti.
Çin Merkez Bankası (PBOC), beklendiği gibi, bir yıllık orta vadeli kredi imkanının faiz oranını %2'de sabit tuttu. Yetkililer ayrıca, finansal sistemden net 1,15 trilyon yuan (158 milyar $) çekti; bu, 2014 yılına kadar piyasadan bir yıllık politika aracıyla çekilen en yüksek miktar.
Çin Merkez Bankası sabırlı davranmayı tercih etti Bu ayın başlarında, politika yapıcılar, 14 yıllık politika duruşlarını değiştirerek, "orta derecede gevşek" para politikası sözü vererek, ekonomiyi desteklemek için "daha proaktif" mali araçlar kullanacaklarını taahhüt etmişlerdi. Ancak şimdiye kadar herhangi bir somut teşvik duyurmaktan kaçındılar. Böylece, Trump'ın seçim vaatleri arasında yer alan ek gümrük vergilerine yönelik bir adım atılmadan önce sabırlı davranacaklarını gösterdiler.
Citic Securities Co.'nun baş ekonomisti Ming Ming, "2025'te 40-50 baz puanlık faiz kesintisine yönelik tahminimizi koruyoruz" dedi. Piyasadan likidite çekilmesinin ayrıca, muhtemelen yıl sonuna kadar bir kesinti olma ihtimalini artırdığını da sözlerine ekledi.
PBOC, son aylarda MLF'nin (Orta vadeli kredi imkanı) ana politika oranı olarak rolünü hafifletti ve bunun yerine piyasa borçlanma maliyetlerini yönlendirmek için yedi günlük ters repo oranına geçti. Yedi günlük oran, Eylül ayı sonlarında yapılan 20 baz puanlık kesintiden bu yana değişmedi.
Çarşamba günü, merkez bankası, Aralık ayındaki 1,45 trilyon yuanlık vadeye kıyasla MLF aracılığıyla 300 milyar yuan politika kredisi arz etti. PBOC'nin bu araçla net bazda nakit çektiği üst üste beşinci ay olacak.
İleriye bakıldığında, piyasa, Çin'in gelecek yıl önemli oranda faiz indirimi yapmasını bekliyor. Bu tür beklentiler, bu ay gösterge tahvil getirilerini rekor düşük seviyelere taşımıştı.