Çin hisseleri son politika adımlarıyla yükselişe geçti

Çin hisseleri son politika adımlarıyla yükselişe geçti

Çin hisseleri son politika adımlarıyla değer kazandı, dolar Fed görüşüyle yükseldi.

A+A-

Çin hisse senetleri Cuma günü, merkez bankasının hisse senedi piyasasını canlandırmayı amaçlayan bir takas imkanını resmen başlatmasıyla yükselirken, Asya'nın diğer yerlerindeki hisseler dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki yavaşlamayı doğrulayan verilerin ardından karışık seyretti.

Dolar, güçlü ABD ekonomik verilerinin Fed'in gevşemesinin daha sabırlı bir yol izlemesine izin vermesinin ardından Cuma günü başlıca emsalleri karşısında 11 haftanın en yüksek seviyesine yakın seyretti.

ABD para birimi, önerdiği gümrük vergileri ve göçmenlik politikaları enflasyonist olarak görülen Donald Trump'ın olası bir seçim zaferine ilişkin son piyasa düşüncesinden de destek aldı. Çin Halk Bankası'nın yeni Menkul Kıymetler, Fon ve Sigorta Takas Tesisi'nin o gün faaliyete geçeceğini açıklamasının ardından, Çin anakarası mavi çipleri %0,68 artarak önceki düşüşleri tersine çevirdi. Merkez bankası ayrıca önemli finans kuruluşlarını ekonomiyi ve sermaye piyasalarını destekleyecek politikaları hızla uygulamaya çağırdı.

Çin Merkez Bankası Başkanı da bir finans forumunda yaptığı konuşmada daha fazla faiz indirimine işaret etti. Pekin geçen ayın sonlarında pandemiden bu yana en büyük teşviki açıkladı, ancak yatırımcılar Çinli yetkililerin daha sonraki brifinglerde sunduğu ayrıntıların eksikliğinden dolayı hayal kırıklığına uğradı.

Cuma günü açıklanan verilere göre Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %0,9 büyüdü ve %1,0 artış beklentilerinin biraz altında kaldı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Temmuz-Eylül döneminde yıllık bazda %4,6 büyüyerek Reuters anketindeki %4,5'lik tahmini aştı ancak ikinci çeyrekteki %4,7'den yavaşladı.

İlgili Haberler