Çin Merkez Bankası altın alımlarına yeniden başlayabilir
Çin'in altın alımlarındaki mola, uzun vadeli ihtiyaçları göz önüne alındığında geçici olarak görülüyor
- Çin'in altın alımlarındaki mola, uzun vadeli ihtiyaçları göz önüne alındığında geçici olarak görülüyor
- Çin Merkez Bankası Mayıs ve Haziran aylarında altın alımlarını durdurdu
- Çinli siyasi yetkili, yüksek fiyatların caydırıcı olduğunu söylüyor
- Altın, Çin'in rezervlerinin hala düşük bir kısmını oluşturuyor
- Pekin'in altın alımı spot fiyata yardımcı oldu
Altın'ın Nisan ve Mayıs aylarındaki yükselişinin artık fiyat hassasiyetinden muaf olduğu düşünülmüyor ancak devam eden jeopolitik risklerin, Çin'in ABD doları cinsinden varlıklardan riskleri çeşitlendirmeye yönelik uzun vadeli programını aktif tutması bekleniyor.
Çinli bir politika uzmanı, Çin'in altın rezervlerinin mutlak ve göreceli olarak artması gerektiğini, çünkü bu rezervlerin dünyanın ikinci büyük ekonomisinin statüsüyle eşleşmediğini ve altının rezervlerdeki payının tüm büyük ekonomiler arasında en düşük seviyede olduğunu söyledi. Konunun hassasiyetinden dolayı isminin açıklanmasını istemedi.
Çin Siyasetinden bir isim , "Ancak fiyatlara bakmamız gerekiyor; merkez bankasının her ay sabit miktarda alım yapması imkansız" dedi ve Rusya-Ukrayna savaşı ve Orta Doğudaki çatışmaların tetiklediği jeopolitik faktörlerin bu yükselişin Çin'in son yıllardaki altın talebi için itici güçler arasında olduğunu da sözlerine ekledi. .
Merkez bankası Çin Halk Bankası (PBOC) yetkilileri, üç yılı aşkın bir aradan sonra Kasım 2022'de altın alımlarının yeniden başlamasına neyin yol açtığı konusunda hiçbir zaman kamuya açık bir yorum yapmadı.
Batı yaptırımlarının Rusya'nın 300 milyar dolarlık resmi rezervini (Moskova'nın toplamının yaklaşık yarısı) dondurmasından sekiz ay sonra, PBOC altın alımlarını raporlamaya başladı ve bunu 18 ay boyunca sürdürdü; bu, küresel altın fiyatlarının 2024'te rekor seviyelere ulaşması için bir temel oluşturdu.
Dünya Altın Konseyi'ne göre PBOC, 7,23 milyon onsluk net alımlarıyla 2023'te dünyanın en büyük tek altın alıcısı oldu.
Ancak bu yıl mayıs ve haziran aylarında alım yapılmaması nedeniyle spot fiyatlar baskı altına girdi ve piyasanın Çin'in gelecekteki iştahı hakkında tahminlerde bulunmasına neden oldu.
Siyasi bir yetkili, alımlardaki duraklamayı "yüksek fiyatlara" bağladı. Haziran ayındaki düşüşün ardından toparlanan spot fiyat, ABD'de faiz indirimi umutlarının artmasıyla Çarşamba günü rekor seviyeye ulaştı.
PBOC ve döviz düzenleyicisi Devlet Döviz İdaresi, Reuters'in yorum taleplerine yanıt vermedi.
Çin, haziran ayında 3,22 trilyon dolar ile dünyanın en büyük döviz rezervine sahip. Ancak altının, Uluslararası Para Fonu'ndaki rezerv pozisyonu ve özel çekme haklarını (SDR'ler) içeren Çin'in toplam rezervleri içindeki payı, %4,9 gibi rekor bir seviyedeyken, %16 olan küresel ortalamanın altında kalıyor.
Gelişmekte olan ve gelişmekte olan piyasa ülkeleri, genellikle daha küçük döviz rezervlerine sahip gelişmiş ekonomilere kıyasla rezervlerde çok daha düşük bir altın payına sahiptir.
Nitesh Shah
WisdomTree emtia stratejisti Nitesh Shah, "Bu taban ve çok büyük döviz rezervleri göz önüne alındığında, PBOC'nin on yıllar boyunca daha yüksek hacimlerde altın satın alacağına inanıyoruz" dedi.
Uzun süren emlak krizi ve merkez bankası alımlarının bir değer saklama aracı olarak altına güven kazandırması nedeniyle Çin'deki yatırımcılardan gelen talebin de güçlü kalacağını belirtti.
Dünya Altın Konseyi merkez bankaları sektörü küresel başkanı Shaokai Fan, "Resmi sektör alımları, Çin'de altın için ücretsiz bir reklamdır" dedi. "Merkez bankası altın alıyorsa, belki perakende yatırımcı olarak ben de altın alırım."
RUS ÖRNEĞİ VE GİZLİLİK
Altına daha fazla rezerv koymak bir güvenlik meselesi çünkü külçe altın, ele geçirilmeye karşı güvenli bir şekilde kıyıda saklanabiliyor.
Resmi olarak Rusya'nın altını, 597 milyar dolarlık rezervinin %30'unu oluşturuyor ancak erişilebilir varlıklar açısından bu pay çok daha büyük çünkü Rusya'nın rezervlerinin yarısı, Moskova'nın 2022'de Ukrayna'yı işgaline tepki olarak Batılı ülkeler tarafından donduruldu.
Analistlere göre, Rusya merkez bankasının yalnızca yuan cinsinden varlıklar ve altın yatırımlarına erişimini sağladığı bu emsal, rezervlerinin tahminen %60'ını ABD doları cinsinden varlıklardan oluşan Çin için uyarıcı bir hikaye işlevi gördü.
CARSTEN MENKE
Julius Baer analisti Carsten Menke, "PBOC'nin ana motivasyonu ABD dolarına daha az bağımlı olmak ve aşırı bir durumda ABD yaptırımlarına karşı daha az duyarlı olmaktır" dedi.
Çin'in rezervleri çeşitlendirme arzusunun devam etmesini bekliyor çünkü "Çin ile ABD arasındaki jeopolitik gerilimlerin ABD başkanlık seçimlerinin sonucundan bağımsız olarak yakın zamanda ortadan kalkması pek mümkün değil."
Çin'in toplam rezervleri içindeki altının payını 2015'teki yüzde 1,8'den yüzde 4,9'a çıkarması dokuz yıl sürdü.
Çin'in elinde yaklaşık 170 milyar dolar değerinde 72,8 milyon ons altın bulunuyor. Eğer sonunda rezervlerindeki altının payını mevcut rezerv seviyeleri ve fiyatlarla %10'a çıkarsa, alımların toplamı 17 milyar dolar daha artacak.
Karşılaştırma yapmak gerekirse, Rusya merkez bankası, altının toplam rezervlerinin %20'sine ulaştığı 2020 yılında değerli metalin aktif alımını durdurmuştu. O zamandan bu yana altının payı kısmen artan fiyatına bağlı olarak arttı.
Dünya Altın Konseyi'ne göre PBOC bazen geçmişteki altın alımlarını, gerçekleştikten çok sonra rapor ediyor; önde gelen analistler, en son istatistiklerin resmin tamamını yansıtmayabileceği konusunda uyarıyor.