Çin Merkez Bankası sürpriz kararla faizleri değiştirmedi 

Çin Merkez Bankası sürpriz kararla faizleri değiştirmedi 

Çin Cuma günü aylık sabitlemede ana referans kredi faiz oranlarını değiştirmedi.

A+A-

Reuters tarafından düzenlenen ankete katılan piyasa gözlemcileri, Federal Rezerv'in 50 baz puanlık faiz indiriminin Çin'e yuanda keskin bir düşüşe neden olmadan iç borçlanma maliyetlerini düşürmesi için daha fazla alan sağlaması nedeniyle bir indirim bekliyordu.

Çin Halk Bankası (PBOC), bir yıllık kredi ana faiz oranını (LPR) %3,35'te ve beş yıllık LPR'yi %3,85'te tutacağını söyledi.

Bir yıllık LPR, Çin'deki kurumsal ve çoğu hanehalkı kredisini etkilerken, beş yıllık LPR ipotek oranları için bir referans görevi görüyor.

Faiz indirimi, Çin'in yatırım ve harcamaları artırmaya çalışırken tüketicileri ve işletmeleri üzerindeki borç yükünü hafifletmeye odaklanması için daha fazla parasal esneklik sağladı.

Çin, Temmuz ayında, uzun vadeli kısa ve uzun vadeli kredi faiz oranlarını düşürerek piyasaları şaşırttı. Bu hamle, uzun süreli bir emlak krizi ve zayıflamış tüketici ve iş dünyası güveniyle karşı karşıya olan ekonomisindeki büyümeyi yeniden canlandırmak için yapılmıştı.

Ağustos ayında, Çin'in perakende satışları, endüstriyel üretimi ve kentsel yatırımları beklenenden daha yavaş büyüdü ve Reuters tarafından ankete katılan ekonomistlerin beklentilerini karşılamadı. Kentsel işsizlik oranı altı aylık zirveye çıkarken, yıllık konut fiyatları dokuz yılın en hızlı düşüşünü kaydetti.

Hayal kırıklığı yaratan ekonomik veriler, ekonomideki zayıf ivmeyi vurguladı ve hükümetin daha fazla mali ve parasal teşvik önlemi alması yönündeki çağrıları yeniledi.

Birkaç büyük banka, Çin'in tam yıllık GSYİH büyümesine ilişkin tahminlerini hükümetin resmi hedefi olan %5'in altına çekti. Bank of America, Çin'in 2024 GSYİH büyümesine ilişkin tahminini %4,8'e düşürdü ve Citigroup projeksiyonunu %4,7'ye düşürdü.

İlgili Haberler