Çin rekor bakır talebine yüksek üretimle meydan okuyor

Çin rekor bakır talebine yüksek üretimle meydan okuyor

Çin küresel bakıra olan yoğun talebe karşın rekor seviyeye yakın üretimle meydan okuyor.

A+A-

Küresel bakır piyasası, fiyatları rekor seviyelere çıkaran ve 49 milyar dolarlık bir devralma savaşına yol açan bir kıtlık korkusuyla boğuşuyor. Ancak dünyanın en büyük rafine metal üreticisi ve tüketicisi olan Çin'de yeteri kadar bakır var.

Bu muammanın merkezinde ülkenin sürekli genişleyen bakır izabe tesisleri yer alıyor. Yüksek fiyatlar işlenmek üzere daha fazla hurda metalin önünü açtığı için sektör, hammadde kıtlığına meydan okuyarak üretimini neredeyse rekor seviyelerde sürdürüyor.

İzabe tesisleri, hammadde olarak kullandıkları cevher ithalatındaki arz sıkışıklığı nedeniyle ücretlerinin düşmesinin ardından kapasite azaltma sözü vermişti. Çin'de bakırın yetersiz kalacağı beklentisi, geçen hafta başında metali ilk kez ton başına 11.000 doların üzerine çıkaran fırtınalı bir ralliyi destekleyen sütunlardan sadece biri. Ancak kesintiler gerçekleşmedi ve Çin'in bocalayan ekonomisi fazlalığı absorbe edemiyor.

Arz ve talep arasındaki uyumsuzluk son günlerde daha da belirginleşti ve fiyatlar ton başına 10.300 doların biraz üzerine geriledi. Bu hala yıl için %21'lik bir kazanç olsa da, Çin'de arz fazlası olduğu sürece bakırın daha fazla ilerleme kaydetmekte zorlanacağını gösteriyor.

Shanghai Metals Market analistlerinden Liang Kaihui, bakır fiyatlarının yükselmesinin ardından atılan tencere, boru ve tellerden elde edilen hurda miktarının hızla arttığını söyledi. 

Bu arada eritme endüstrisi kapasite artırmaya devam ediyor. Kârlı oldukları sürece, bireysel firmalar marjları pahasına pazar paylarını korumayı tercih ediyor. Yerel yönetimler de ekonomik büyüme hedeflerini tutturabilmek ve istihdam seviyelerini koruyabilmek için metal üretmeye devam etmelerini istiyor.

İlgili Haberler