Çin teşvikleri Asya borsalarında kafa karışıklığı yarattı

Çin teşvikleri Asya borsalarında kafa karışıklığı yarattı

Asya hisseleri Çin'in teşvik vaatlerinin farklı algılanması nedeniyle sendeledi.

A+A-

Asya hisse senetleri Pazartesi günü kazanç ve kayıp arasında gidip gelirken, yatırımcılar Çin'in hafta sonu verdiği ve geniş kapsamlı olmasına rağmen ayrıntılara girmeyen ekonomik teşvik vaatleri konusunda ortak bir görüşe varmakta zorlandı.

Çin Maliye Bakanı Lan Foan Cumartesi günü yakından izlenen bir basın toplantısında borçlanmayı "önemli ölçüde artırma" sözü verdi, ancak yatırımcıları bir borsa rallisinin uzun ömürlülüğünü ölçmek için gereken bir ayrıntı olan teşvikin genel boyutu konusunda tahmin yürütmeye bıraktı.

Morgan Stanley analistleri bir müşteri notunda, "Çoğu yatırımcı, Pekin'in merkezi hükümet fonlarını kullanarak yerel yönetim ve konut borçlarını yeniden yapılandırma kararının, birçok yabancı yatırımcının düşündüğünden daha önemli olduğuna inanıyor" dedi.

Hong Kong hisselerinin hafif düşüşle açıldığı ve erken ticarette dalgalı bir seyir izlediği Pazartesi günü, güçlü bir başlangıç yapan Çin borsasının benzerleriyle keskin bir tezat oluşturan bu ayrışma açıkça görüldü.

Hang Seng Endeksi son olarak %0,01'lik marjinal bir düşüşle işlem görürken, CSI300 blue-chip endeksi %1,6 yükseldi. Bununla birlikte, yatırımcıların son teşvik önlemlerinin Çin'in kuşatılmış emlak sektörüne yardımcı olabileceğine bahis oynamasıyla kara ve denizdeki emlak hisseleri sağlam kazançlar elde etti.

Hang Seng Anakara Emlak Endeksi %2,2 yükselirken, CSI300 Emlak Endeksi %3,7 sıçradı. Karışık tablo, MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksini Çin hisselerindeki rallinin duraklamasıyla geçen hafta %1,7 düştükten sonra %0,11 aşağıda bıraktı. Asya'daki işlemler Pazartesi günü Japonya'nın tatil olması nedeniyle zayıfladı.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri de benzer şekilde geriledi; S&P 500 vadeli işlemleri %0,1 değer kaybederken Nasdaq vadeli işlemleri %0,25 düştü. EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,08 ve FTSE vadeli işlemleri %0,05 geriledi.

Pazar günü açıklanan verilere göre, Çin'in büyüme görünümüne darbe vuran tüketici enflasyonu Eylül ayında beklenmedik bir şekilde gerilerken üretici fiyatlarındaki deflasyon derinleşti.

Çin ekonomisine ilişkin süregelen endişeleri yansıtan onshore yuan %0,11 düşüşle ABD doları karşısında 7,0743 seviyesine gerilerken, offshore muadili %0,2'lik daha büyük bir düşüşle dolar karşısında 7,0828 seviyesine geriledi.

Petrol fiyatları da Çin'in emtiaya olan talebinin azalmasına ilişkin endişelerle Pazartesi günü varil başına 1 dolardan fazla düştü. Brent ham petrol vadeli işlemleri en son %1,32 düşüşle varil başına 78,00 dolar seviyesindeydi.

ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri ise %1,3 düşüşle varil başına 74,58 dolara geriledi. Yine de, son teşvik vaatleri Goldman Sachs analistlerini Çin için bu yılki reel gayri safi yurtiçi hasıla tahminlerini %4,7'den %4,9'a yükseltmeye sevk etti.

Analistler bir müşteri notunda, "Daha güçlü ve koordineli Çin teşvikleri nedeniyle konjonktürel görüşümüzü yükseltirken, Çin'in büyümesine ilişkin yapısal görüşümüz değişmedi" diye yazdı.

İlgili Haberler