Çin ve ABD'deki yavaşlama Japonya ihracatını sert vurdu

Çin ve ABD'deki yavaşlama Japonya ihracatını sert vurdu

Japonya'nın ihracatı Çin ve ABD'deki yavaşlama nedeniyle son 10 ayda ilk kez düştü.

A+A-

Perşembe günü açıklanan verilere göre Japonya'nın ihracatı Eylül ayında son 10 ayda ilk kez düşerken, küresel talepteki uzun süreli bir zayıflık merkez bankasının yıllardır uyguladığı ultra kolay para politikasından çıkış yolunu zorlaştırabileceğinden politika yapıcılar için endişe kaynağı oldu.

Çin'deki zayıf talep ve ABD'deki büyümenin yavaşlaması ihracatı olumsuz etkilerken, kısmen Japonya Merkez Bankası'nın Temmuz sonundaki beklenmedik faiz artırımının da etkisiyle yenin son dönemdeki toparlanması değerinin daha da düşmesine yardımcı oldu.

Daiwa Institute of Research ekonomisti Kazuma Kishikawa, "Özellikle Çin ekonomisindeki belirsizlikler ışığında ihracatın önümüzdeki aylarda zorlanmaya devam etmesi olası" dedi. Kishikawa, Çin'in iç talebinin beklenenden daha zayıf göründüğünü ve ülkenin teşvik paketlerinin etki yaratmakta yavaş kaldığını da sözlerine ekledi. Maliye Bakanlığı verilerine göre, Eylül ayında toplam ihracat bir önceki yıla göre %1,7 düşerek, %0,5'lik medyan piyasa artış tahminini ıskaladı ve Ağustos ayında revize edilen %5,5'lik artışı takip etti.

Veriler, Japonya'nın en büyük ticaret ortağı olan Çin'e yapılan ihracatın Eylül ayında bir önceki yıla göre %7,3, ABD'ye yapılan ihracatın ise %2,4 azaldığını gösterdi. Otomobil üreticilerine yönelik zayıf talep her iki ülkeye yönelik ihracat düşüşlerine öncülük etti.

Kishikawa, Eylül ayındaki gibi nispeten küçük düşüşlerin BOJ'un gelecekteki faiz kararlarını etkileme olasılığının düşük olduğuna işaret etse de, "Son veriler BOJ için yendeki keskin bir yükselişin ihracatı sürükleyebileceğini hatırlatıyor" dedi.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler