Çin ve Hindistan Rus petrolüne yöneldi, Avrupa'nın boşluğunu doldurdu

Çin ve Hindistan Rus petrolüne yöneldi, Avrupa'nın boşluğunu doldurdu

Avrupa ülkelerinin Rus petrolünden uzaklaşmasıyla birlikte Çin ve Hindistan'ın bu petrole talip olması Rusya'nın yüzünü güldürdü.

A+A-

Çin ve Hindistan gümrük istatistiklerinden elde edilen mevcut veriler, ülkelerin 2022'nin ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe kıyasla Rusya'dan 11 milyon ton daha fazla petrol ithal ettiğini gösteriyor. Ülkelerden Rus petrolüne yapılan ödemeler ise 9 milyar dolar arttı.

En büyük hacim artışı, Rus petrol ithalatının ilk çeyrekte 0,66 milyon tondan ikinci çeyrekte 8,42 milyon tona sıçradığı Hindistan'dan geldi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ABD, AB, İngiltere, Kanada ve Japonya, Rusya'ya yaptırımlar uygulayarak finansal sistemini felce uğrattı ve birçok ürünün ithalatını yasakladı.

Ancak dünyanın en kalabalık ülkeleri olan Çin ve Hindistan'daki müşteriler, Rus petrolü ile kömür ve gübre gibi diğer emtiaları almaya devam etti. Savaştan önce zaten önemli bir Rus ham petrol alıcısı olan Çin, Ocak ve Şubat ayına göre günlük 0,2-0,4 milyon artışla Mayıs ayında günde 2 milyon varil satın aldı.

Hindistan ve Çin'e yapılan sevkiyatların arttığına dair kanıt ABD'nin Yeni Delhi de dahil olmak üzere Rus petrol ithalatçılarını Moskova'nın gelirlerini sınırlamak için bir fiyat üst sınırını desteklemek için G7'ye katılmaya zorladığı bir zamanda ortaya çıktı.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı Kıdemli Üyesi Alexander Gabuev, Hindistan ve Çin'in “piyasadaki fırsatlardan yararlandığını, fiili olarak, Avrupa'ya ihracat kesildiğinde Kremlin'e yardımcı olan nakit akışı yarattığını” söyledi.

Jawaharlal Nehru Üniversitesi Ekonomik Araştırmalar ve Planlama Merkezi'nde profesör olan Biswajit Dhar, "Hindistan'ın daha fazla miktarda Rus petrolü satın almasıyla ilgili görüşüm, bunun ekonomik çıkar olduğu yönünde. Enflasyonist baskıların ve gübre kıtlığının tüm hesaplamaları alt üst ettiği bir durumda, Rus tedariki işe yaradı” dedi.

Fiyatlarda indirim yapıldı

Ticaret istatistiklerine göre Hindistan, savaş öncesi döneme kıyasla bir fiyat indirimi bile yaşadı. Hindistan'ın Rusya'dan yaptığı petrol ithalatı ilk çeyrekte ortalama ton başına 790 dolara mal olurken, ikinci çeyrekte ton başına 740 dolara düştü. Aynı dönemde diğer kaynaklardan yapılan ithalatın maliyeti arttı.

OilX'in Viyana merkezli kıdemli analisti Neil Crosby, "Tam seviyeyi bilmesek de, Rusya'nın petrolünde sunduğu önemli bir indirim var gibi görünüyor" dedi. "Ancak, piyasadaki pek çok insanın bu anlaşmalarla ilgili herhangi bir evrak gördüğünü sanmıyorum, bu yüzden sadece çıkarımlarda bulunabiliyoruz" dedi.

Çarşamba günü bir ekonomik forumda konuşan Putin, Rusya'nın enerji kaynaklarını batılı olmayan alıcılara satmakta sorun yaşamayacağını iddia etti. Mevcut boru hattı altyapısının sınırlamaları nedeniyle gaz arzını yeniden yönlendirmek zor olsa da, Rusya petrol satışlarını sürdürmede daha başarılı olduğunu belirtti.

"Satmakta sorun yaşamıyoruz"

Putin, "Kaynaklarımız söz konusu olduğunda, bilirsiniz, dünya pazarlarında [onlara] talep o kadar büyük ki, onları satmakta sorun yaşamıyoruz" dedi.

Putin, G7 tarafından önerilen Rusya petrolüne bir fiyat tavanı uygulanırsa Moskova'nın enerji sözleşmelerinden çekileceğini ve arzı keseceğini söyledi ve batının "donmuş" olacağı konusunda uyardı ve "Gaz, petrol, kömür, ısıtma yağı sağlamayacağız - hiçbir şey sağlamayacağız" dedi.

Uluslararası Finans Enstitüsü baş ekonomist yardımcısı Elina Ribakova, "Rusya'nın yetkilileri şimdi gülüyor olabilir, ancak önümüzdeki 1-2 yıl içinde Avrupa Rus gazından uzaklaştıkça enerji ihracatında Çin ve Hindistan'a aşırı derecede bağımlı hale gelecekler. Bu nedenle Rusya, yakında enerji savaşlarında artık eskisi kadar etkili olmayacağını bildiği için artık kozunu kullanıyor” dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler