Çin Windows ve Android'i HarmonyOS ile ülkeden kazıyıp atacak

Çin Windows ve Android'i HarmonyOS ile ülkeden kazıyıp atacak

Huawei'nin geliştirdiği işletim sistemi HarmonyOS, Çin'in Windows ve Android'e olan bağımlılığını sona erdirmeyi hedefliyor.

A+A-

Küçük bir odaya sığdırılmış bir drone, iki ayaklı robot, süpermarket kasası ve diğer cihazlar, Çin'in ulusal şampiyonu Huawei tarafından geliştirilen bir işletim sisteminin Windows ve Android'in yerini aldığı Çin'in yazılım geleceğine dair bir vizyon sergiliyor.

ABD yaptırımlarının Google'ın Android'ine desteği kesmesinin ardından Huawei'nin beş yıl önce başlattığı kendi işletim sisteminin açık kaynaklı bir sürümü olan OpenHarmony, Çin'in kendi işletim sistemi olma yolunda ilerliyor. 

Huawei'nin son dönemde güçlü satış rakamlarına ulaşan akıllı telefon lansmanları, Çin'in çip tedarik zincirindeki ilerlemelerin işaretleri açısından yakından izlenirken, şirket aynı zamanda işletim sistemlerinden araç içi yazılımlara kadar Pekin'in teknoloji alanında kendi kendine yeterlilik vizyonu açısından hayati önem taşıyan sektörlerde de sessizce uzmanlık geliştirdi.

Başkan Xi Jinping geçen yıl Komünist Parti üyelerine, ABD'nin gelişmiş çip ve diğer bileşenlerin ihracatını kısıtlaması nedeniyle Çin'in işletim sistemlerini ve diğer teknolojileri "mümkün olan en kısa sürede" yerelleştirmek için zorlu bir mücadele vermesi gerektiğini söyledi.

OpenHarmony, birçok sistemin dayandığı Microsoft Windows ve Android ürünlerinden diğer büyük şirketlerin kopabileceği endişesiyle Çin'de "ulusal işletim sistemi" olarak yaygın bir şekilde tanıtılıyor.

ABD'li bir savunma politikası grubu olan Jamestown Vakfı'nda yardımcı araştırmacı olan Sunny Cheung, "Bu stratejik hamle, yerel ürünler ilgi gördükçe, Android ve Windows gibi Batılı işletim sistemlerinin Çin'deki pazar payını muhtemelen azaltacaktır" dedi.

Araştırma şirketi Counterpoint, 2024 yılının ilk çeyreğinde Huawei'nin HarmonyOS işletim sisteminin şirket içi versiyonunun Apple'ın önüne geçerek iOS'u geçtiğini ve Android'in ardından Çin'de en çok satan ikinci mobil işletim sistemi haline geldiğini söyledi. Çin dışındaki akıllı telefonlarda piyasaya sürülmedi.

Huawei artık OpenHarmony'yi kontrol etmiyor, dahili bir nota ve diğer yayınlara göre kaynak kodunu 2020 ve 2021'de OpenAtom Vakfı adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluşa hediye etti.

Ancak hem inovasyon merkezi hem de hükümet belgeleri, daha geniş bir Harmony ekosisteminin parçası olarak OpenHarmony ve HarmonyOS'tan sık sık birbirinin yerine bahsediyor. Analistler, bu yıl ya da önümüzdeki yıl bir PC sürümüyle piyasaya sürülmesi beklenen HarmonyOS'un büyümesinin OpenHarmony'nin benimsenmesini teşvik edeceğini söyledi.

Huawei'nin tüketici iş grubu başkanı Richard Yu, geçen hafta bir geliştirici konferansının açılışında "Harmony, Çin'in cihazlarının geleceği için güçlü bir temel işletim sistemi yarattı" dedi.

İlgili Haberler