Çin'de Amerikan otomobillerine olan talepte sert düşüş
Çin'in Covid-19 sonrası hızla elektrikli araçlara adapte olması sonrası ABD merkezli GM ve Ford'un satışlarında sert düşüşler dikkat çekti.
Çinli otomobil üreticileri, özellikle elektrikli araçların arkasındaki ivme hızlandıkça ABD'li otomobil şirketlerini zorluyor ve bu durum Ford ve GM gibilerini bazı zor kararlar almaya zorlayabilir.
Tesla dışında, ABD'nin popüler otomobil markaları geçen yıl dünyanın en büyük otomobil pazarı olan ve üreticiler için kritik önem taşıyan Çin'de büyük bir zemin kaybetti. Danışmanlık firması Automobility'ye göre GM'nin otomobil satışları 2021'e göre %20 düşerken, Ford'unki %33,5 geriledi.
Ford CEO'su Jim Farley Perşembe günü Detroit'te düzenlenen bir yardım etkinliğinde gazetecilere yaptığı açıklamada "Çin'de pazar tamamen değişti, Ford markasının Çin gibi bir yerde ne anlama geldiğini yeniden düşünmemiz gerekecek" sözlerini kaydetti.
Lüks markaların elektrikli araçları satıyor
Farley, bunun özellikle elektrikli araçlar ön plana çıktıkça geçerli olduğunu belirterek, Çin pazarında en başarılı olan lüks markaların sadece elektrikli araçlar sattığını öğrendiğini söyledi.
Çin'deki elektrikli araç üreticilerinin pazar payı 2022 yılında %17 artarken, yabancı otomobil üreticilerinin pazar payı %11 düştü. Tablonun bu denli değişmesinde Çinli otomobil şirketlerinin tüketicilerin satın almaya istekli olduğu daha iyi ve daha ucuz otomobilleri piyasaya sunması etkili olurken, özellikle de elektrikli araçları üretmedeki becerileri de Çin'i bir adım öne geçiriyor.
ABD otomobilleri Çin'de giderek önemsizleşiyor
Deutsche Bank analisti Edison Yu Insider'a verdiği demeçte, "ABD'li otomobil üreticilerinin Çin'de giderek önemsizleştiğine dair ortak bir kanı var" dedi ve ekledi: "Elektrikli araçlara geçiş sürecinde GM'ler ve Ford'lar Çin'de başarıya ulaşmak için gerçekten çok cesur ve agresif olmak zorunda kalacaklar"
Yu, sözlerinin devamında şunları söyledi:
"Bir noktada ya devam etme ya da çekilme kararı verilmesi gerekiyor. İnsanların gelecekleri hakkında bir karar vermeleri gereken bir noktadayız"
Siyasi gerilim de ABD'li şirketleri zorluyor
Ancak ABD'li otomotiv şirketlerinin tek sorunu bu değil. Çin ve ABD arasındaki siyasi gerilim arttıkça, Çin'de faaliyet göstermek ABD şirketleri için daha büyük bir risk haline gelmeye başlıyor.
Buna bir de Çinli markaların son birkaç yılını ABD'li markalarla yaptıkları ortak girişimler sayesinde sektörel bilgi birikimi edinerek geçirdiği gerçeği eklenince, Çin pazarı bir Amerikan şirketi için birdenbire çok daha düşmanca bir yer haline geldi.
Elon Musk ve fiyat savaşları
Bu da ABD'li şirketlerin, daha güvenilir ve sadık bir müşteri tabanına güvenebilecekleri kendi ülkelerinde elektrikli araç çabalarını iki katına çıkaracakları anlamına geliyor. Bu plandaki tek pürüz Elon Musk ve onun devam eden fiyat savaşı.
Farley bu konuda da "Fiyat savaşları her yerde patlak veriyor. Büyüme için kim göz kırpacak?" vurgusu yaptı.
Amerikan şirketleri Çin'de zemin kaybederken, parlak bir nokta var. Pandemi, otomobil üreticilerini tedarik zincirlerini değiştirerek ve en büyük kâr marjlarını elde ettikleri pazarlara odaklanarak daha azıyla daha fazlasını yapmaya zorladı.
GM, 2017 yılında Avrupa'dan çekilerek ve daha sonra Rusya, Hindistan ve Avustralya'dan ayrılarak para kaybeden pazarlardan çıkma konusunda büyük ölçüde öncülük etti. Şirket hala Çin'de faaliyet gösteriyor, ancak pazar payını korumakta zorlanıyor. GM'nin Çin satışları geçen yıl %20 geriledikten sonra 2023'ün ilk çeyreğinde %25 düştü.
Çin'de olanlar Çin'de kalmayacak
Avrupa pazarında rakiplerle farkı kapatmak ABD'li otomobil şirketleri için yeterli bir seçenek değil. Avrupa, Çinli otomobil üreticilerinin zaten agresif bir şekilde peşinde koştuğu bir pazar ve rekabet giderek zorlaşıyor.
Şu anda ABD'de satılan herhangi bir Çinli otomobil markası olmasa da, Çinlilerin eninde sonunda ABD pazarını altüst etmek için bir yol bulabileceğinden endişe ediliyor. Automobility CEO'su Bill Russo Ocak ayında Insider'a verdiği demeçte "Çin'de olanlar Çin'de kalmayacak" dedi.