Çin'de çelik sektörü zayıf talebin etkisiyle 'kış'a girdi

Çin'de çelik sektörü zayıf talebin etkisiyle 'kış'a girdi

Dünyanın en büyük çelik endüstrisi, arz bolluğu ve zayıf talep nedeniyle kış mevsimine erken girdi.

A+A-

CNBC'ye konuşan sektör gözlemcileri, Çin'in çelik endüstrisinin ülkenin emlak sektörünün durgunluk içinde olması ve fazla kapasiteyi absorbe edememesi nedeniyle zorlandığını söyledi.

BMI emtia analizleri başkanı Sarbin Chowdhury, “Çin'in talebi tüm metaller için büyük bir hayal kırıklığı oldu” diyerek özellikle çelik ve demir cevherindeki düşüşe dikkat çekti.

Chowdhury, “Bunun başlıca nedeni Çin'deki zayıf emlak sektörüdür. Emlak sektöründeki gerileme birkaç yıl sürecek ve bu da altyapıda gerekli olan endüstriyel metaller için kesinlikle olumsuz bir işaret” dedi.

Çin dünyanın en büyük çelik üreticisi ve yılda bir milyar tonu aşan üretimiyle dünya üretiminin yarısından fazlasını gerçekleştiriyor.

Çin aynı zamanda dünyanın önde gelen çelik ve demir cevheri tüketicisi ve zayıf iç talep nedeniyle çelik arzı şişmeye devam ettiğinden her iki malzeme için de fiyatlar düşmüş durumda.

Finansal bilgi sağlayıcısı Wind'in verilerine göre, Çin'de çelik inşaat demiri fiyatları ton başına 3.208 Çin yuanı (450 dolar) ile yıllık %20'nin üzerinde düşüş gösterdi. FactSet verilerine göre, çeliğin ana malzemesi olan Çin demir cevheri fiyatları bu yıl şimdiye kadar %28'in üzerinde düştü.

Çelik endüstrisinin 'kışı'

Dünyanın en büyük çelik üreticisi olan devlete ait Baowu Steel'in Yönetim Kurulu Başkanı Hu Wangming, geçtiğimiz günlerde çelik endüstrisinin bir “kış” döneminden geçtiğini söyledi ve endüstrinin uzun vadeli bir uyum sürecinin ortasında olduğunu sözlerine ekledi.

Bank of America'nın Asya Pasifik Temel Malzemeler, Petrol ve Gaz Araştırmaları Başkanı Matty Zhao, çelik üreticilerinin marjlarının zayıf talep nedeniyle giderek daha fazla sıkışması nedeniyle Çin çelik endüstrisinin sıkıştığını söyledi. CNBC'ye konuşan Zhao, Çin emlak piyasasının “çok zayıf” olması nedeniyle düşük talebin 2025 yılına kadar devam etmesinin beklendiğini söyledi.

Buna ek olarak, ülkenin yüksek profilli Üçüncü Plenum toplantısında herhangi bir spesifik önlem açıklanmadığı için, Çin'in zor durumdaki emlak sektörünün çöküşten çıkacağına dair umutlar azalıyor.

Citi, Ağustos ayında yayınladığı bir notta, Çin'deki ekskavatör satışlarının 2024 mali yılı için yıllık %8 düşmesinin beklendiğini yazdı. Ekskavatör satışları genellikle inşaat faaliyetlerinin ve buna bağlı olarak metal talebinin öncü göstergesi olarak görülüyor.

'Sürdürülemez' piyasa koşulları

İç pazardaki yavaşlama nedeniyle üreticiler ihracatlarını arttırmaya çalışırken, birçok ülke Çin'e karşı damping suçlamasında bulundu.

Tayland kısa bir süre önce Çin'den gelen sıcak haddelenmiş çelik rulolara anti-damping vergisi uygulayacağını duyurdu. Geçtiğimiz Eylül ayında Hindistan da bazı Çin çeliklerine beş yıl süreyle anti-damping vergisi uygulamıştı. Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da Çin ve Hindistan' dan gelen bazı sıcak haddelenmiş rulolara ilişkin bir soruşturma başlattı.

Citi analistleri, “Çin'in ihracatı dünyanın geri kalanındaki çelik üretimi beklentileri üzerinde önemli bir etkiye sahip” dedi.

Temmuz ayında Çin'den 57,1 milyon ton net çelik ihracatı yapıldığını ve bu oranın yılın geri kalanında da devam etmesi halinde, 2024 yılında Çin'in net çelik ihracatında yıllık bazda %17'lik bir artış görüleceğini belirten Citi ekibi, 2023 yılında çelik ihracatındaki artışın dünyanın geri kalanı için çelik üretim alanını daralttığını ifade etti.

Şili'nin en büyük çelik üreticisi Compañía Siderúrgica Huachipato geçtiğimiz günlerde Çin çeliğiyle rekabet etmenin imkansızlığı nedeniyle çelik operasyonlarını “süresiz olarak” kapatacağını duyurdu.

Dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisi ArcelorMittal, Çin'in üretim fazlasının çelik piyasası koşullarını “sürdürülemez” hale getirdiğini söyledi.

Lüksemburg merkezli şirket ikinci çeyrek sonuçlarında, “Çin'in talebe göre fazla üretimi, çok düşük yerel çelik spreadleri ve agresif ihracatla sonuçlanıyor” dedi.

BofA'dan Zhao, Çin'in çelik dampinginin ihracat noktalarında arz fazlasına yol açarak yerli çelik üreticilerinin hisse senedi fiyatlarına zarar verebileceğini söyledi.

BofA'nın istatistiklerine göre, Vietnam, Tayland, Filipinler, Endonezya ve Malezya'dan oluşan beş Güneydoğu Asya ülkesi 2023 yılında Çin'in çelik ihracatının %26'sını karşılarken, bu ülkeleri %9 ile Güney Kore takip ediyor.

İlgili Haberler