Çin'de deflasyon baskısı azalıyor, talebin canlanması için destek bekleniyor
Çin'de deflasyon baskısı azalıyor, talebi canlandırmak için daha fazla adım bekleniyor.
Cumartesi günü açıklanan verilere göre, Çin'de tüketici fiyatları Ağustos ayında pozitif bölgeye dönerken, fabrika kapısındaki fiyat düşüşleri yavaşladı ve ekonomideki istikrar işaretleriyle birlikte deflasyon baskıları azaldı.
Ancak analistler, işgücü piyasasındaki toparlanmanın yavaşladığı ve hane halkı gelir beklentilerinin belirsiz olduğu dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde tüketici talebini desteklemek için daha fazla politika desteğine ihtiyaç olduğunu söylüyor.
Ulusal İstatistik Bürosu, tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) Ağustos ayında bir önceki yıla göre %0,1 arttığını ve Reuters anketinde %0,2'lik medyan artış tahmininden daha yavaş olduğunu söyledi. TÜFE Temmuz ayında %0,3 düşmüştü.
Gıda ve yakıt fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon Ağustos ayında değişmeyerek %0,8 olarak gerçekleşti.
Üretici fiyat endeksi (ÜFE) Temmuz ayındaki %4,4'lük düşüşün ardından beklentilere paralel olarak bir önceki yıla göre %3,0 geriledi. Fabrika fiyatlarındaki düşüş son beş ayın en küçük düşüşü oldu.
Guotai Junan International baş ekonomisti Zhou Hao "Enflasyon profilinde bir miktar iyileşme var. Bu arada, ÜFE deflasyonu daralıyor gibi görünüyor, bu da yavaş ve ılımlı bir restorasyon sürecine işaret ediyor" dedi ve ekledi:
"Genel olarak enflasyon (oranı) hala zayıf talebe işaret ediyor ve öngörülebilir gelecekte daha fazla politika desteği gerektiriyor."
Ulusal İstatistik Bürosu, gıda fiyatlarının yıllık %1,7 düştüğünü, gıda dışı maliyetlerin ise turizme bağlı artan maliyetler nedeniyle %0,5 arttığını belirtti.
Son zamanlarda meydana gelen seller Çin'in önemli kuzey tahıl üretim kuşağındaki mısır ve pirinç mahsullerine zarar verirken, dünya çapındaki tüketiciler Ukrayna'daki savaşın neden olduğu gıda arzındaki daralmayla karşı karşıya kaldıkça yerel gıda enflasyonu korkularını tetikledi.
Huajin Securities'de ekonomist olan Luo Yunfeng, "Hem TÜFE hem de ÜFE'nin dördüncü çeyrekte ılımlı iyileşmeler göstermesi muhtemel" dedi.
İstatistik bürosu, TÜFE'nin Temmuz ayında bir önceki aya kıyasla %0,2'den %0,3'e yükseldiğini açıkladı.
Domuz eti fiyatları aylık bazda %11,4 artarken, bazı bölgelerdeki aşırı hava koşullarının etkisiyle Temmuz ayında bir değişiklik olmadı. Bir önceki yıla kıyasla %17,9 düşen fiyatlar, Temmuz ayındaki %26'lık düşüşe kıyasla geriledi.
İstatistik bürosu, bazı sanayi ürünlerine yönelik talepteki iyileşme ve uluslararası ham petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle fabrika kapısındaki deflasyonun Ağustos ayında ılımlı seyrettiğini belirtti.
Çin'in cılız fiyat değişimleri, diğer büyük ekonomilerin çoğunda COVID-19 salgınının azalmasından bu yana görülen ve merkez bankalarını faiz oranlarını hızla artırmaya zorlayan yükselen enflasyonla keskin bir tezat oluşturuyor.
Temmuz ayında Çin, Japonya'nın Ağustos 2021'deki son negatif manşet TÜFE okumasından bu yana tüketici fiyatlarında yıllık bazda düşüş bildiren 20 zengin ülke grubundaki ilk ülke oldu.
Ağustos ayı ticaret verileri, Çin'in ihracat ve ithalatındaki düşüşün daraldığını göstererek, politika yapıcıların talebi canlandırmaya ve deflasyonu önlemeye çalıştığı bir dönemde, ekonomik gerilemede olası bir dengelenmeyi gösteren diğer göstergelere katıldı.
ANZ analistleri bir notta, "Büyümenin istikrara kavuştuğuna dair ilk işaretlerle birlikte, deflasyonist baskıların hafiflediğini görüyoruz; bu eğilim Ağustos ayında emtia fiyatlarındaki artışa da yansıdı" dedi.
Pekin, son aylarda büyümeyi desteklemek için mortgage faiz oranlarının düşürülmesi ve geçen hafta konut alıcılarına yardımcı olmak için yetkililer tarafından borçlanma kurallarının gevşetilmesi de dahil olmak üzere bir dizi önlem açıkladı.
Jones Lang Lasalle'in baş ekonomisti Bruce Pang, Çin Merkez Bankası'nın faiz oranlarını ve banka zorunlu karşılık oranlarını düşürmeye devam edebileceğini söyledi.
Başbakan Li Qiang bu hafta yaptığı açıklamada Çin'in 2023 büyüme hedefi olan %5'e ulaşmasının beklendiğini söyledi ancak bazı analistler emlak sektöründeki kötüleşme, zayıf tüketici harcamaları ve kredi büyümesindeki düşüş nedeniyle hedefin tutturulamayacağına inanıyor.