Çinde düşen talep Alibaba'nın satışlarını da vurdu

Çinde düşen talep Alibaba'nın satışlarını da vurdu

Çinli e-ticaret devleri Alibaba ve JD.com'un Perşembe günü geç saatlerde açıklanan üç aylık sonuçları, Çin'in tüketici pazarındaki zayıflığın altını çizdi.

A+A-

Çin'in tüketici pazarındaki yavaşlama ülkenin e-ticaret devleri Alibaba ve JD.com'u da olumsuz etkiledi. ABD'li büyük tüketici markaları ikinci çeyrek raporlarında Çin'den gelen talebin zayıflığına dikkat çekerken, bazı şirketler de yerel oyuncuların nasıl daha zorlu rakipler haline geldiğini belirtti.
Alibaba, Çin platformlarındaki tüccar komisyonları ve reklamlardan elde edilen gelirin 30 Haziran'da sona eren çeyrekte bir yıl öncesine göre %1 arttığını söyledi. Bu oran bir önceki çeyrekteki %5'lik yıllık büyümeye göre düşüş gösterdi. Dosyalara göre, doğrudan satışlar iki çeyrekte yıllık bazda %9'dan %2'ye geriledi.

JD.com, 30 Haziran'da sona eren çeyrekte, kısmen “yumuşak tüketici harcamalarının” bir sonucu olarak, ortalama sipariş değerinin yıldan yıla azaldığını söyledi. Şirket, biraz daha yüksek fiyatlı ürünleri ve kendi bünyesindeki lojistik işletmesi sayesinde ertesi gün teslimatı ile tanınıyor.
Çarşamba günü, sosyal medya ve mesajlaşma uygulaması WeChat'i işleten Tencent de kullanıcıların finansal işlemlerinden elde ettiği gelir artışının bir önceki çeyrekteki %7'ye ve bir önceki yıldaki %15'e kıyasla %4 ile daha yavaş olduğunu bildirdi. WeChat, Çin'deki iki baskın mobil ödeme uygulamasından biri.
Alibaba Perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin'deki diğer büyük mobil ödeme uygulaması olan Alipay'i işleten bağlı kuruluşu Ant Group'un değerlemesinde bir düşüş olduğunu ve bunun da hisse bazlı çalışan ödülleriyle ilgili bir değer düşüklüğü ücretine yol açtığını söyledi. Bu da Alibaba'nın bu çeyrekte elde ettiği ilgili karlarda bir önceki yıla göre %10'luk bir düşüşe neden oldu.
Çin Perşembe günü, Haziran ayında sadece %2 büyüyen perakende satışların Temmuz ayında yıllık %2,7 arttığını bildirdi. Bu, geçmişte görülen perakende satış büyümesinden çok daha düşük.
Çin'de hane halkı varlıklarının büyük bir kısmını oluşturan emlak piyasasındaki çöküş ve gelecekteki gelirlere ilişkin belirsizlik, tüketici duyarlılığını zayıflattı.


Etiketler : , ,
İlgili Haberler