Çin'de fabrika üretimi hayal kırıklığı yarattı, toparlanma yok
Çin'in fabrika üretimi hayal kırıklığı yaratarak hızlı toparlanma umutlarını azalttı.
Çin'in fabrika üretimindeki büyüme Temmuz ayında yavaşladı ve beklentileri karşılayamadı ve dünyanın ikinci büyük ekonomisinin son hükümet desteğine rağmen üretimde vites yükseltmede zorlandığını gösteren bir dizi göstergeye eklendi.
Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verilerine göre, sanayi üretimi bir önceki yıla göre %5,1 büyüdü, Haziran ayındaki %5,3'lük hızdan yavaşladı ve Reuters'ın analistlerle yaptığı ankette %5,2'lik artış beklentilerinin altında kaldı.
NBS'nin aylık faaliyet göstergeleri, tüketimin bir göstergesi olan perakende satışların Temmuz ayında %2,7 arttığını, Haziran ayındaki %2,0'lık artışın hızlandığını ve %2,6'lık büyüme beklentilerini aştığını göstererek, hane halkı harcamalarını artırma çabalarının bir miktar azalışa geçtiğinin bir işareti oldu.
Ancak analistler, daha geniş görünümün politika yapıcılar için hala oldukça zorlu olduğu konusunda uyarıyor ve daha fazla teşvik önlemine ihtiyaç duyulacağını öne sürüyor.
ANZ Çin piyasa ekonomisti Xing Zhaopeng, "Veriler ekonominin yılın ikinci yarısında zayıf bir başlangıç yaptığını gösteriyor ve MLF'nin RRR indirimiyle değiştirilmesi olasılığının artması bekleniyor, ancak %5'lik ekonomik büyümeyi sürdürmenin anahtarı mali harcamaların gelmesinde yatıyor" dedi.
Zhaopeng, Çin Merkez Bankası'nın orta vadeli kredi kolaylığı ve zorunlu karşılık oranına atıfta bulundu.
Perşembe günü, merkez bankası kısa vadeli bir tahvil aracı yoluyla nakit enjekte etti ve finansal sisteme likidite desteğini genişletirken bu ayın ilerleyen günlerinde bir MLF yenilemesi yapacağını söyledi. Çinli liderler geçtiğimiz ay, yeni bir oyun kitabına dönmeleri ve büyümeyi artırma çabalarını altyapı ve üretime daha fazla fon aktarmak yerine tüketicilere odaklamaları yönündeki önerileri daha fazla dikkate alacaklarının sinyalini verdiler.
Salgın sonrası beklenen toparlanmanın 2022'de gerçekleşmemesinden bu yana, 19 trilyon dolarlık ekonomi için daha fazla büyüme artırıcı önlem alınması çağrıları yetkililerin peşini bırakmıyor. Hükümet bu yıl hala %5 civarında bir büyüme hedeflerken, analistler dünyanın üretim merkezinin 1990'lardaki Japonya'ya benzer uzun süreli bir ekonomik durgunluğa girme olasılığının giderek arttığını düşünüyor.
Sabit varlık yatırımları 2024'ün ilk yedi ayında yıllık bazda %3,6 artarken, %3,9'luk artış beklentilerini de ıskaladı ve Ocak-Haziran dönemindeki %3,1'lik büyümeden daha yavaş kaldı.
2024 yılının ilk yedi ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %6 büyüyen sabit varlık yatırımları, %3,9'luk artış beklentilerini de karşılayamadı ve Ocak-Haziran dönemindeki %3,9'luk büyümeye kıyasla yavaşladı.
Çin Merkez Bankası bu ayın başlarında yaptığı bir toplantıda ekonominin geneline yönelik mali desteği artıracağını ve tüketimi canlandırmak için çabaların daha çok tüketicilere yöneltileceğini söyledi. Ancak iç talep bu kadar zayıfken ve görünüm belirsizken, hane halkı ve işletmeler borçlanmak için acele etmiyor.