Çin'de ucuz ihracat dalgası korkuları artıyor
Çin'in yüksek teknolojili imalat kredileri ucuz ihracat dalgası korkusunu artırıyor.
Çin'in üretimi geliştirmeye kararlı liderleri, parayı yarı iletkenlerden elektrikli araçlara kadar yüksek teknoloji ürünleri üreticilerine yönlendirerek kapasite fazlasının yeni bir ucuz ihracat dalgasını körükleyeceği korkusunu artırıyor.
Çin Merkez Bankası'nın kredi verileri hükümetin önceliklerine dair bir fikir veriyor: Eylül sonu itibariyle sorunlu emlak sektörüne verilen krediler bir önceki yıla göre %0,2 düşerken imalat sektörüne verilen krediler %38,2 arttı.
Ekonomistler, bu yatırım dalgasının, diğer etkilerinin yanı sıra Çin'in güneş paneli endüstrisini şişiren, bir ticaret kavgasını tetikleyen ve çok sayıda şirketi işinden eden daha önceki sermaye yatırımı artışından önemli açılardan farklı olduğu konusunda uyarıyor.
Ancak bu eğilim bazı önemli ticaret ortaklarını, özellikle de Çin'in elektrikli araç sübvansiyonlarına ilişkin bir soruşturmanın sürdüğü Avrupa'yı endişelendirdi.
Pekin'deki Avrupa Ticaret Odası Başkanı Jens Eskelund, "Şu anda Çin'de daha düşük tüketim var ancak piller, güneş enerjisi ve kimyasallar da dahil olmak üzere dünyaya itilen büyük bir kapasite fazlası var" dedi.
Eskelund ticarete atıfta bulunarak "Avrupa ve Çin çarpışacak iki tren gibi" dedi.
Çin'in sanayi politikası, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinin beklendiği San Francisco'daki Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) forumunun bu haftaki toplantısında gündeme gelecek.
Xi yönetimindeki Çin, elektrikli araçlar, rüzgar türbinleri, havacılık bileşenleri ve gelişmiş yarı iletkenler de dahil olmak üzere dünya için yüksek kaliteli ürünler için kendisini gelişmiş bir üretim merkezi haline getirmeye çalıştı. Eleştirmenler bu çabanın, Çin'in daha fazla tüketmesini ve daha az ihracat yapmasını sağlamak gibi başka bir ihtiyaçtan kaynaklandığını söylüyor.