Çin'deki kargo yoğunluğu çip krizini derinleştirebilir
Çin'de Kovid-19 Şangay Limanı'nda yaşanan yoğunluk ve Pudong Havalimanı'nda Kovid-19 kaynaklı kısıtlamalar nedeniyle azaltılan hava-kargo uçuşlarının çip krizinin derinleşmesine yol açabileceği belirtiliyor.
Dünyanın en büyük limanı olan Şangay Limanı’nda yaşanan yoğunluk ve şehrin ana havalimanının hava-kargo kapasitesinin azaltılması yarı-iletken endüstrisi için maliyetler açısından endişe verici bir duruma işaret ediyor.
Samsung, Logitech ve Siemens gibi müşterilere hizmet veren tedarik zinciri servisleri sağlayan Avrupa merkezli Keelvar firmasına göre Şangay’dan ABD’ye deniz yoluyla nakliyat süresi 2 aydan fazla sürmeye başladı.
Bloomberg'in haberine göre şirket araçlardan bilgisayarlara kadar hemen her elektronik eşyada kullanılan çiplerin ulaştırılması için bu bekleme süresinin çok uzun ve maliyetli olduğunu belirtiyor.
Sorunun üstesinden gelmek için yüzünü hava-kargo taşımacılığına çeviren şirketler ise Pudong havalimanında kargolarla ilgilenen bir çalışanın 24 Ocak’ta pozitif çıkması ve yüzlerce kişinin karantinaya alınması sonrası birçok uçuşun askıya alınmasıyla daha da büyük bir sorunla karşı karşıya kaldılar.
Elektronik maliyetleri yüzde 30 artabilir
Keelvar Hizmet Operasyonları Direktörü Dylan Alperin’e göre eğer hava taşımacılığında ki sorun çözülmezse taşıma maliyetleri üçte bir oranında artabilir. “Şirketler ürünlerini yoğun okyanus ulaşımından ve kapanma uygulanan Çin limanlarından çıkarmak için umutlarını havaya bağlamıştı fakat bu da işe yaramadı” diyen Alperin , “Fiyatların hali hazırda şiştiği bir piyasada Şangay’dan ABD’ye en çok ithal edilen ürünler olan bilgisayar, akıllı telefon ve çip gibi mallarda yaşanacak fazladan yüzde 30’luk bir artış oldukça kayda değer olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Geçtiğimiz Ağustos ayında Pudong Havalimanı’nda benzeri bir olay yaşanmış, terminalde çalışan beş işçinin enfekte olduğu belirlenince Çinli otoriteler tüm kargo bölümünü kapatma kararı almıştı. Üretim için gerekli kritik elektronik parçalarını alamayan Mazda Motor Corp. ise kargolar ulaşana dek üretimi askıya almıştı.
“Asıl sorun Pudong ve diğer havalimanlarında yaşanan sıkıntılar” diyen Zencargo CEO’su Alex Hersham’a göre Çin’de ek olarak alınacak Kovid-19 kısıtlamaları şimdiden iyice gerginleşen tedarik zincirlerini daha da zorlayabilir.