Çin'den gelen olumsuz veriler küresel piyasalarda baskı yarattı
Çin'de büyüme verileri piyasa beklentilerinin altında kalırken, veriler küresel piyasalardaki risk iştahı üzerinde baskı yarattı.
Çin’de açıklanan ve hayal kırıklığı yaratan büyüme verilerinin ardından Asya Borsaları Çin hisse senetleri öncülüğünde düşüyor. Geçen hafta yüzde 4,4 oranında yükselen MSCI Asya Pasifik Endeksi geriledi.
Çin CSI 300 endeksi yüzde 1 düşüşte, Japonya’da piyasalar ise resmi tatil nedeniyle işleme kapalı. ABD ve Avrupa tarafında da vadeli endeksler ekside. S&P 500 endeksi geçen haftanın tamamında yüzde 2,4 yükselmişti.
Çin’de gayrisafi yurt içi hasıla yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin altında büyürken, tüketici harcamalarına yönelik endişe verici sinyaller gelmeye devam etti.
GSYH büyümesi bir önceki yılın aynı üç aylık dönemine göre yüzde 6,3 ile yüzde 7,1 düzeyindeki Bloomberg anketi tahmininin altında kaldı.
Çeyrek bazda büyüme oranı ise yüzde 0,8 ile tahminlere paralel açıklandı. Yine bu sabah açıklanan verilere göre haziran ayında Çin’de sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 4,4 ile beklentileri aşarken, perakende satışlar yüzde 3,1 ile tahminlerin altında artış kaydetti.
Ülkede arazi yatırımları da yıl başından bu yana bakıldığında -yüzde 7,9 ile -yüzde 7,5 seviyesindeki beklentinin üzerinde geriledi. Perakende satışlardaki beklenti altı artış tüketim harcamalarının zayıflığına işaret ederken, konut sektörüne dair yatırım verisi ilave teşvik beklentilerini yeniden alevlendirdi.
Guotai Junan Hong Kong Ltd. Başekonomisti Hao Zhou, “Bu, talep tarafında politika desteği gerektiren tüketim kaynaklı bir yavaşlama. Daha fazla faiz indiriminin aşağı yukarı garanti olduğuna inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan Çin Merkez Bankası, bir yıllık orta vadeli borç verme imkanı oranını geçen ayki 10 baz puanlık bir indirimin ardından bu sabah yüzde 2,65’te tuttu.