Çin'in CSI 300 endeksi 5 yılın en düşük seviyesini hedefliyor 

Çin'in CSI 300 endeksi 5 yılın en düşük seviyesini hedefliyor 

Çin hisseleri, bilanço rakamlarının desteği ve ekonomik toparlanma gibi unsurlardan yoksunluğun ortasında yaşanan düşüş eğilimi nedeniyle Şubat ayında görülen beş yıllık düşük seviyeye gerilemenin eşiğinde.

A+A-

CSI 300  Endeksi Pazartesi günü %1,2 düşüşle kapandı ve bu yılın Mayıs ayındaki en yüksek seviyesinden %13'ün üzerinde bir düşüş yaşadı. Bu gelişme ekonomiyi canlandırmak ve hisse senedi fiyatlarını desteklemek için yıllardır yapılan politika çabalarının boşuna olduğunu gösteriyor. 

Piyasa, kısa süreli iyimserliğin tetiklediği kısa bir toparlanmanın ardından hisse senetlerinin yeni düşük seviyelere düşeceği bir döngüde sıkışmış durumda. Hükümetin teşvik konusundaki parça parça yaklaşımı, güven krizini çözmede başarısız oldu ve deflasyonist baskı, zayıf tüketim ve uzun süreli emlak fiyatları düşüşü, yakın vadeli bir ekonomik toparlanma umutlarını aşındırdı.

ekran-goruntusu-2024-09-09-115003.png

Sidney'deki Global X Management'ta yatırım stratejisti olan Billy Leung, "Çin hisselerindeki devam eden düşüş eğilimi, özellikle deflasyonist baskılar ve zayıflayan tüketici talebi belirtileri olmak üzere, kötüleşen kısa vadeli dinamikler tarafından büyük ölçüde yönlendiriliyor. Özellikle sosyal refah veya konut için mali destek konusunda önemli bir politika değişikliği görmediğimiz sürece, bu duygunun devam etmesi muhtemel."  ifadelerini kullandı.

CSI 300 Endeksi, devlet fonlarının milyarlarca dolar değerinde borsa yatırım fonu satın alması ve düzenleyicilerin açığa satışları ve kaldıraçlı işlemleri kısıtlamasıyla Şubat'tan Mayıs ortasına kadar %16 toparlandı. O zamandan bu yana yaşanan düşüş, politikaların duyguyu zedeleyen temel rahatsızlıkları ele almada nasıl başarısız olduğunun bir başka örneği olarak gösteriliyor.

Uzun zamandır Çin piyasası için boğa tarafında kalan UBS Global Wealth Management, Nomura Holdings Inc. ve JPMorgan Chase & Co. bile son haftalarda ülkenin hisse senetlerine dair tavsiyelerini düşürdüler ve mülk kaynaklı talepteki düşüşten yetersiz teşvik önlemlerine ve ABD seçimleri öncesindeki jeopolitik gerginliklere kadar uzanan endişeleri dile getirdiler.

Hisse senetlerindeki düşüş, dünyanın en büyük bankaları arasında ülkenin bu yıl yaklaşık %5'lik büyüme hedefini kaçıracağı yönündeki artan fikir birliğiyle aynı zamana denk geldi. Olumlu beklentilere son darbe olarak, Çin'in tüketici fiyatları geçen ay beklenenden daha az arttı ve bu da politika yapıcıların hane halklarını harcama yapmaya ikna etmekte zorlandığına dair işaretlere eklendi.

ekran-goruntusu-2024-09-09-115205.png

Çin'in tökezleyen ekonomisi küresel emtia talebini de etkiledi. Endüstriyel emtialar ılımlı Çin talebinden kaynaklanan sürekli baskıyla karşı karşıya kaldıkça demir cevheri 2022'den bu yana ilk kez ton başına 90 doların altına düştü. Pazartesi günü onshore yuan dolara karşı %0,2 kadar zayıfladı.

Elbette bazı yatırımcılar Çin hisselerinin aşırı ucuz değerlemelerinin iyi bir risk-ödül fırsatı sunduğunu söylüyor. MSCI Çin Endeksi, gelişmekte olan pazar rakibi Hindistan'ın 24'lük oranına kıyasla, ileriye dönük fiyat-kazanç oranının dokuz katından daha düşük bir seviyede işlem görüyor.

CSI 300, kartopu türevleri ve niceliksel fonlar gibi yapılandırılmış ürünlerdeki çıkış emirlerinin bir satış dalgasını şiddetlendirdiği ve yatırımcıların gelişmekte olan pazar portföylerinde büyük bir değişimle Hindistan hisselerine yöneldiği Şubat ayındaki çöküş sırasında görülen seviyelere yakın.

ekran-goruntusu-2024-09-09-115100.png

Chicago'daki William Blair Yatırım Yönetimi'nde portföy yöneticisi olan Vivian Lin Thurston, bazı hisse senedine özgü fırsatlar olmasına rağmen, "uzun vadeli Çin şampiyonları bile sınırlı iyileşme görünürlüğüne sahip sürekli zayıf Çin ekonomik ortamına karşı bağışık değil" dedi. "Yurtiçi politika eğilimleri ve jeopolitik riskler, Çin hisselerinin katlarını yapısal olarak baskılamaya devam edebilir." ifadelerini kullandı. 

Bloomberg Intelligence verilerine göre, MSCI Çin Endeksi'nin hisse başına kazancı ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,5 düştü ve bu beş çeyrekteki en kötüsü. Ülkenin en büyük sekiz teknoloji firmasının desteğinin zayıflaması da bu daralmanın altını çiziyor.

Bu yıl yaklaşık %7 düşen kıyaslama endeksi CSI 300 Endeksi, dünyanın en kötü performans gösteren başlıca göstergeleri arasında yer alıyor ve dördüncü yıl rekor kayıplarına doğru gidiyor.

İlgili Haberler