Çin'in ihracatındaki keskin daralma ülke ekonomisi için endişeleri tırmandırdı
Trump'ın gümrük vergileri öncesinde Çin'in ihracatı keskin bir şekilde yavaşladı, ithalatı daraldı.
Donald Trump'ın yakında Beyaz Saray'a dönecek olması yeni ticaret risklerini beraberinde getirirken, Çin'in ihracatı Kasım ayında bir önceki aya göre daha yavaş büyürken, ithalat beklenmedik bir şekilde daraldı ve dünyanın 2 numaralı ekonomisi için endişe verici bir işaret oldu.
ABD Başkanı seçilen Trump, Pekin'i fentanil yapımında kullanılan kimyasalların kaçakçılığını durdurmak için daha fazlasını yapmaya zorlamak amacıyla Çin mallarına %10 ek gümrük vergisi koyma sözü verdi.
Salı günü açıklanan gümrük verilerine göre Çin'den yapılan sevkiyatlar geçen ay sadece %6,7 oranında artarak Reuters'in ekonomistler arasında yaptığı ankete göre %8,5 ve Ekim ayındaki %12,7'lik artışın gerisinde kaldı.
Daha da endişe verici olanı, ithalatın %3,9 daralarak son dokuz ayın en kötü performansını sergilemesi ve %0,3'lük artış beklentilerini boşa çıkararak iç talebi desteklemek için daha fazla politika desteği çağrılarını canlı tutması.
Trump daha önce Çin mallarına %60'ın üzerinde gümrük vergisi uygulayacağını söylemişti.
Bu arada, Çin yapımı elektrikli araçlara %45,3'e varan gümrük vergileri konusunda Avrupa Birliği ile çözülemeyen gerilimler, Pekin'in Batı ile ticaret savaşında ikinci bir cephe açma tehdidinde bulunuyor.
ABD'nin gümrük vergisi artışları bu kez Çin için daha büyük bir tehdit oluşturuyor zira 19 trilyon dolarlık ekonominin başlıca büyüme faktörlerinden biri olan ihracat, uzun süredir devam eden emlak krizi nedeniyle hane halkı ve iş dünyasının güvenini zedeliyor.
Hükümet danışmanları Pekin'in önümüzdeki yıl büyüme hedefini değiştirmeyerek %5 civarında tutmasını ve ülkenin geniş iç tüketici pazarına yaslanarak beklenen ABD gümrük vergilerini hafifletmek için daha güçlü teşvikler uygulamasını öneriyor.
Economist Intelligence Unit kıdemli ekonomisti Xu Tianchen, “Küresel talep çok güçlü değil, Güney Kore ve Vietnam gibi diğer büyük ihracatçılardan gelen veriler de farklı seviyelerde yavaşlamaya işaret ediyor” dedi.
Tianchen, “Trump'ın gelecek yıl uygulayacağı gümrük vergileri beklentisiyle ticarette önden yüklemenin ilk işaretleri ortaya çıkmaya başladı, ancak tam etki önümüzdeki aylara, özellikle de Aralık ve Ocak aylarına kadar hissedilmeyecek” diye ekledi.
Çin'in ticaret fazlası Ekim ayındaki 95.72 milyar dolardan geçen ay 97.44 milyar dolara yükseldi.
ANZ'de kıdemli Çin stratejisti olan Xing Zhaopeng, zayıf ithalat rakamını düşen emtia fiyatlarına bağladı.
Dünyanın en büyük ham petrol alıcısı geçen ay, Orta Doğu'daki düşük fiyatlar ve stoklama talebinin alımları artırmasıyla yıllık %14,3 artışla 48,52 milyon metrik ton ithalat gerçekleştirdi.
Çin'in kömür ithalatı, ithal arzın yerli kömürden daha ucuz olması nedeniyle Kasım ayında yıllık bazda %26 artarak rekor seviyeye ulaştı.
Bu arada, bakır ithalatı, Afrika'dan yapılan sevkiyatlar ve gelişen emlak sektörüne yönelik cesaret verici bir işaret olarak önemli inşaat malzemesinin yurtiçi stoklarını yenilemek için yapılan alımların etkisiyle son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Kasım ayında yapılan bir fabrika anketinde imalatçıların son yedi ayın en iyi iş koşullarını bildirmesiyle, ekonomide son zamanlarda bazı teşvik işaretleri görülmüştü.
Ancak firmalar hala daha az ihracat siparişi aldıklarını belirterek, yavaşlayan küresel ekonomide alıcı bulmanın zor olduğunu ve ihracatçıların talebin yeniden toparlanacağı beklentisiyle stoklarını yurtdışındaki depolara taşıdığını öne sürdü.
Çin'in ithalatının öncü göstergesi olan Güney Kore'nin ihracatı Kasım ayında son 14 ayın en zayıf seviyesine geriledi.
Kore'den Çin'e yapılan sevkiyatların son sekiz ayda ilk kez düşmesi, Çinli üreticilerin bitmiş elektronik ürünlerde yeniden ihraç etmek üzere daha az Kore bileşeni satın aldığına işaret ediyor.
Üst düzey politika yapıcıların önümüzdeki yıl için önceliklerini belirlemek üzere bu hafta bir araya gelmesi bekleniyor. Yatırımcılar Politbüro'dan yerel yönetimlere ve emlak sektörüne yeni politika desteği bekliyor olacak.