Çin'in teşvik planları belirsizliği artırdı, dolar yükselişini sürdürdü

Çin'in teşvik planları belirsizliği artırdı, dolar yükselişini sürdürdü

Yatırımcılar Çin'in teşvik planlarını değerlendirirken dolar kazançlarını artırdı.

A+A-

Dolar, Japonya'daki tatilin likiditeyi azaltması ve Çin'in hayal kırıklığı yaratan hafta sonu teşvik duyurularının piyasaların ilgi odağı haline gelmesiyle Pazartesi günü Asya'daki erken işlemlerde kazançlarını genişletti.

Euro %0,13 düşüşle 1,0922$ ve pound yaklaşık %0,2 düşüşle 1,3043$ oldu. Dolar, Japon Yeni karşısında 149,20 seviyesinde yatay seyretti. Dolar endeksi, tüccarların Fed'in bu yılki diğer toplantılarında daha fazla faiz indirimine gideceğine dair bahisleri azaltmasıyla, bir miktar artışla 103,10 seviyesindeydi ve Ağustos ortasından bu yana en yüksek seviyesi olan geçen haftanın zirvesine yaklaştı.

Onshore piyasa açılışı öncesinde yuan dolar karşısında %0,2'den fazla değer kaybederken, talihi Çin'e yakından bağlı olan Avustralya doları %0,16 düşüşle 0,67385 dolar oldu. Çin Cumartesi günü yaptığı açıklamada, düşük gelirli kişilere sübvansiyonlar sunmak, emlak piyasasını desteklemek ve devlet bankalarının sermayesini yenilemek için devlet borç ihracını "önemli ölçüde artıracağını" söyledi.

Maliye Bakanı Lan Foan bir basın toplantısında, hazırlanmakta olan mali teşvikin boyutu hakkında ayrıntı vermeden, bu yıl daha fazla "konjonktür karşıtı önlem" alınacağını söyledi. Westpac döviz stratejisi başkanı Richard Franulovich bir notunda, "Piyasalar Çin Maliye Bakanlığı'nın somut ek teşvikler açıklamamasından dolayı muhtemelen hayal kırıklığına uğradı" dedi ve ekledi:

"Hafta sonu yapılan basın açıklaması çoğunlukla Çin'in politika ekseninin Avustralya dolarının dengesinde bir kerelik 3-4 sentlik bir artışa değeceğine dair mevcut beklentilerimizi güçlendiriyor ve bunun yaklaşık yarısı zaten fiyatlandırıldı. Çin'in nüfusu yaşlandıkça aşırı konut, yerel yönetim borcu ve demografik zorlukların ele alınmasına yönelik ilerleme kaydedilene kadar başka hamleler olası değil".

Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) pandemiden bu yana Çin'in en agresif teşvik önlemlerini başlattığı 24 Eylül'den bu yana yuan dolar karşısında %0,9 değer kaybetti. CSI300 Endeksi günlük hareketlerde rekor kırdı ve toplamda %16 yükseldi. Ancak ekonomik teşviklere ilişkin ilk coşkunun yerini politika desteğinin büyümeyi canlandırmak için yeterince büyük olup olmayacağına ilişkin endişelere bırakmasıyla hisse senetleri son seanslarda sallantıya girdi.

Singapur'daki OCBC'de döviz stratejisti olan Christopher Wong, "Daha iyi düşünülmüş ve hedeflenmiş önlemler için daha fazla zamana ihtiyaç duyulabilir. Ancak piyasalar sabırsızlıkla beklediği için bu önlemlerin de hızlı gelmesi gerekiyor. Aşırı beklenti ve yetersiz teslimat hayal kırıklığına yol açacaktır." dedi.

Büyük piyasalardaki döviz hareketleri geçen hafta durgundu. Yen ve Euro'nun her ikisi de %0,3 civarında düşerken, sterlin %0,4 değer kaybetti ve dolar endeksi %0,4 yükseldi. Hem Japonya hem de ABD piyasaları tatil nedeniyle kapalı olduğundan, ABD Hazine tahvillerinin etkisi Pazartesi günü sınırlı olacak.

Beklenenden biraz daha yüksek tüketici enflasyonu ve aynı zamanda daha yüksek haftalık işsizlik başvuruları gösteren geçen haftaki ABD verileri, Fed'in Kasım ve Aralık aylarında faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesine yönelik beklentileri değiştirmedi.

Yatırımcıların radarında Perşembe günü ABD'de açıklanacak perakende satışlar ve işsizlik başvuruları verileri var. Fed Başkanı Christopher Waller Pazartesi günü daha sonra konuşacak. Waller, fiyat artış hızının Fed'in hedefinin altında kalmasından endişe ettiği için daha büyük bir faiz indirimini destekleyenlerden biri.

Yeni Zelanda doları, merkez bankasının faizleri yarım puan düşürmesi ve daha fazla indirim yapılacağını ima etmesinin ardından geçen haftaki %0,8'lik düşüşün ardından %0,15 düşüşle 0,61 dolar oldu. Singapur merkez bankası Pazartesi günü para birimine dayalı para politikasını sabit tuttu.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler