Çinli BYD satışlarını artırdı, Tesla'yı yakaladı

Çinli BYD satışlarını artırdı, Tesla'yı yakaladı

Çinli elektrikli araç devi BYD, üç aylık elektrikli araç satışlarında %21 artışla Tesla ile arasındaki farkı kapattı.

A+A-

Çinli BYD ikinci çeyrek elektrikli araç satışlarında %21 artış kaydederek ilk çeyrekte dünyanın en iyi elektrikli araç satıcısı unvanını ABD'li rakibine devrettikten sonra Tesla ile arasındaki farkı kapattı.

Reuters'in aylık satış raporlarına dayanarak yaptığı hesaplamalara göre BYD, Nisan-Haziran çeyreğinde 426.039 adet elektrikli araç sattı. Bu rakam, Tesla'nın ikinci çeyrek için tahmin edilen araç teslimatlarından yaklaşık 12.000 araç daha az.

Tesla'nın Salı günü Nisan-Haziran çeyreği araç teslimatlarında %6'lık bir düşüş bildirmesi bekleniyor; Çin'deki sert rekabet ve uygun fiyatlı yeni model eksikliği nedeniyle yavaş taleple uğraşan ABD'li firma ilk kez iki çeyrek üst üste düşüş kaydedecek.

Barclays, Tesla'nın şimdiye kadarki en büyük düşüşü olan ikinci çeyrek teslimatlarında %11'lik bir düşüş öngörürken, gerçek sonuçların tahmin edilenden daha yumuşak olması halinde şirket elektrikli araç şampiyonluğunu BYD'ye devredebilir.

Tesla, kendisini dünyanın en değerli otomobil üreticisi haline getirmeye yardımcı olan hızlı büyüme yıllarının ardından duvara çarptı. Ocak ayında, aylardır süren fiyat indirimlerinin verdiği destek azaldıkça 2024'teki teslimat artışının "önemli ölçüde daha düşük" olacağı konusunda uyardı.

Reuters'in Mayıs ayında bildirdiğine göre, elektrikli araç üreticisi, ABD'den sonra ikinci büyük pazarı olan Çin'de yaşlı modellerine yönelik zayıflayan talebi karşılamak için Mart ayından bu yana Şangay fabrikasında en çok satan Model Y elektrikli otomobilinin üretimini çift haneli bir oranda azalttı.

Buna kıyasla, en büyük Çinli rakibi BYD elektrikli araç satışlarında istikrarlı büyümesini sürdürürken, Nio gibi elektrikli araç girişimleri geçen çeyrekte mükemmel bir büyüme bildirdi. NIO'nun ikinci çeyrekteki araç teslimatları iki kattan fazla artarak 57.300 adede ulaştı.

Çin Binek Otomobil Birliği (CPCA) Genel Sekreteri Cui Dongshu, fiyat indirimleri ve tüketici talebinin benzinli araçlardan elektrikli ve hibrit araçlara kaymasının, Çinli elektrikli araç üreticilerinin son aylardaki güçlü satışlarının arkasındaki ana nedenler olduğunu söyledi.

CPCA verilerine göre, Çin'de elektrikli araçlar ve plug-in hibritler dahil olmak üzere yeni enerji araçlarının satışları Mayıs ayında toplam otomobil satışlarının %46,7'sini oluşturarak aylık bazda yeni bir rekor kırdı.

İlgili Haberler