Çinli rakipleri Alman otomotiv devlerini köşeye sıkıştırdı
Elektrikli araç sektörünün yıldız ülkesi Çin, özellikle de maliyetleri düşürerek Avrupa'daki dev markaların kabusu olma yolunda ilerliyor.
Renault CEO'su Luca de Meo otomobil fuarında Reuters'e verdiği demeçte "Elektrikli araçlara bir nesil önce başlayan bazı Çinli oyuncularla aramızdaki maliyet farkını kapatmak zorundayız" dedi ve üretim maliyetleri düştüğünde fiyatların da düşeceğini sözlerine ekledi.
De Meo, Fransız otomobil üreticisinin Çinlilerle fiyat eşitliği sağlama çabasının bir parçası olarak, önümüzdeki yıl piyasaya sürülecek olan R5 EV'nin elektrikli Scenic ve Megane modellerinden yüzde 25 ila 30 daha ucuz olacağını söyledi.
Çinlilerin gözü Avrupa otomotiv pazarında
Avrupa'da 2023 yılının ilk yedi ayında elektrikli araç satışları yaklaşık yüzde 55 artarken, böylece 820 binlik satış hacmine ulaştı ve tüm otomobil satışlarının yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturdu. BYD, Nio ve Xpeng gibi Çinli elektrikli araç üreticilerinin tümü yüksek potansiyel vaadeden Avrupa pazarını hedefliyor.
Xpeng 2024 yılında Avrupa pazarına daha fazla açılmayı planlarken, Zhejiang Leapmotor Technology önümüzdeki iki yıl içinde Avrupa da dahil olmak üzere denizaşırı pazarlar için geliştirdiği beş modelini fuarda görücüye çıkardı.
Çin elektrikli araçta vites yükseltti
Otomobil danışmanlık şirketi Inovev'e göre, bu yıl Avrupa'da satılan yeni elektrikli araçların yüzde 8'i Çinli markalar tarafından üretildi. Bu oran geçen yıl yüzde 6, 2021'de ise yüzde 4'tü. Çinlilerin bu gücü fuara da yansıdı. Bu yılki fuarda katılımcıların yaklaşık yüzde 41'inin merkezi Asya'da bulunuyor ve BYD, Xpeng ve batarya üreticisi CATL dahil olmak üzere Çinli şirketlerin sayısı iki katına çıktı.
Avrupalı otomotiv devlerin uykuları kaçtı
Çinli elektrikli araç üreticilerinin Avrupa'ya gelişi, elektrikli araç satışlarını domine edebileceklerine dair endişeleri artırdı. Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği (VDA) Başkanı Hildegard Mueller, "Rekabet gücümüzü kaybediyoruz" dedi ve Münih otomobil fuarının "uluslararası rekabetin yüksek baskısının" Almanya'nın elektrifikasyona daha fazla yatırım yapmasını nasıl gerekli kıldığını gösterdiğini sözlerine ekledi.
Çinliler ucuza mâl ediyor
Jato Dynamics araştırmacılarına göre, Çin'de ortalama bir elektrikli araç 2022'nin ilk yarısında 32 bin euro'dan daha ucuza mal olurken, Avrupa'da bu rakam 56 bin euro civarında.
BMW CEO'su Oliver Zipse Pazar akşamı yaptığı açıklamada Çin'in Avrupa'ya girmesiyle ilgili olarak "Temel otomobil pazarı segmenti ya ortadan kalkacak ya da Avrupalı üreticiler tarafından yapılmayacak" dedi. Mercedes-Benz CLA kompakt sınıfını, BMW ise üretim maliyetlerini yarıya indirirken daha yüksek menzil ve verimlilik hedefleyen Neue Klasse'yi tanıtacak. Volkswagen CEO'su Oliver Blume gazetecilere yaptığı açıklamada, otomobil üreticisinin Çin'deki ortaklıkları sayesinde batarya hücresi maliyetlerini yüzde 50 oranında azaltmayı hedeflediğini söyledi.
Avrupa yatırım yapıyor, ortak oluyor
Xpeng Başkanı Brian Gu, Avrupalı otomobil üreticilerinin şu anda Çin'in gerisinde kalmasına rağmen, ortaklıklar ve teknolojiye yapılan büyük yatırımlarla elektrikli araçlara "büyük bir bağlılık" gösterdiklerini söyledi. Gu, "Bu önemli geçişe odaklanmak için çok çalışan büyük otomobil üreticilerini asla küçümsemem" dedi.
Otomobil endüstrisi analisti Ferdinand Dudenhoeffer, Çinlilerin bir elektrikli aracın maliyetinin yüzde 40'ını oluşturabilen batarya üretiminde "dünya şampiyonu" olduklarını söyledi.
Dudenhoeffer, Almanya'da yerleşik Çinli batarya üreticilerinin elektrikli araç maliyetlerini düşürmeye yardımcı olduğunu ve Alman politikacıların ayrıştırma stratejileriyle bu üreticileri ülkeden kaçırma riskinin bulunduğunu kaydetti.