Çip firması ASML hisseleri, Çin satışlarının zayıflayacağı uyarısında bulunduktan sonra %15 düştü

Çip firması ASML hisseleri, Çin satışlarının zayıflayacağı uyarısında bulunduktan sonra %15 düştü

Yarı iletken ekipman üreticisi ASML'nin hisseleri, hayal kırıklığı yaratan satış tahminlerini yayınlamasının ardından Salı günü %15,6 düştü

A+A-

- ASML, 2025 yılı net satışlarının 30 milyar euro ile 35 milyar euro (32,7 milyar dolar ile 38,1 milyar dolar) arasında gerçekleşmesini beklediğini, bunun da daha önce belirttiği aralığın alt yarısında olduğunu söyledi.

- Şirketin mali işler müdürü Roger Dassen, Çin'in önümüzdeki yıl şirketin toplam gelirinin yaklaşık %20'sini oluşturmasının beklendiği konusunda uyardı. Hollandalı şirket daha önce satışlarının %49'unun Çin'den geldiğini söylemişti.

- ASML, sonuçlarının erken yayınlanmasının, raporu web sitesinin bir bölümünde yanlışlıkla yayınlamasına neden olan teknik bir hatadan kaynaklandığını söyledi.

Yarı iletken ekipman üreticisi ASML'nin hisseleri, Hollandalı şirketin bir gün erken açıkladığı mali sonuçların hayal kırıklığı yaratan satış tahminlerini yayınlamasının ardından Salı günü %15,6 düştü.

Bu hamle diğer çip hisselerini de aşağı çekti, Nvidia, Advanced Micro Devices ve Broadcom haberden sonra en az %4 düştü.

ASML, 2025 yılı net satışlarının 30 milyar euro ile 35 milyar euro arasında gerçekleşmesini beklediğini söyledi, bu da daha önce sağladığı aralığın alt yarısı.

Şirket, Eylül çeyreği için net rezervasyonların 2,6 milyar euro olduğunu söyledi 5,6 milyar euroluk beklentilerin oldukça altında kaldı. Ancak net satışlar beklentileri aşarak 7,5 milyar euroya ulaştı.

Şirket CEO'su Christophe Fouquet bilanço sonrası açıklamasında "Yapay zekada güçlü gelişmeler ve yükseliş potansiyeli devam ederken, diğer pazar segmentlerinin toparlanması daha uzun sürüyor. Şimdi toparlanmanın daha önce beklenenden daha kademeli olduğu görülüyor" dedi.

ASML, sonuçlarının erken yayınlanmasının, raporun web sitesinin bir bölümünde hatalı bir şekilde yayınlanmasına neden olan teknik bir hatadan kaynaklandığını söyledi.

Bilançolara giden süreçte, Wall Street analistleri, geniş anlamda yarı iletken endüstrisi için kritik bir tedarikçi olan çip firmasına karşı daha temkinli davranmışlardı.

Çin endişeleri Firma, ülkeye yapılan sevkiyatlarda ABD ve Hollanda'nın ihracat kısıtlamaları nedeniyle Çin'de daha zorlu bir iş görünümüyle karşı karşıya.

Geçtiğimiz ay, ABD hükümeti, gelişmiş çip üretim araçları da dahil olmak üzere Çin'e yönelik kritik teknolojiler üzerinde yeni ihracat kontrolleri başlattı. Ayrı olarak, Hollanda hükümeti, ASML'nin makinelerinin ülkeye ihracatının kontrolünü devralma planlarını duyurdu.

ASML'nin aşırı ultraviyole litografi makineleri, Nvidia'dan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.'ya kadar dünyanın en büyük çip üreticilerinin çoğu tarafından gelişmiş çipler üretmek için kullanılıyor.

Şirketin mali işler müdürü Roger Dassen, Salı günü şirketin Çin işinin "sipariş defterimizde ve işimizde daha normal bir yüzde" göstermesini beklediğini söyledi.

Bir gün önce yayınlanan bir videonun metnine göre Dassen, "İşletmemizde Çin'in daha tarihsel olarak normal yüzdelere doğru eğilim gösterdiğini görüyoruz" dedi.

"Bu yüzden Çin'in gelecek yıl toplam gelirimizin yaklaşık %20'sini oluşturmasını bekliyoruz. Bu aynı zamanda birikmiş işlerimizdeki temsiliyle de uyumlu olacaktır."

Hollandalı şirket, Haziran çeyreği kazanç sunumunda satışlarının %49'unun Çin'den geldiğini söyledi.

"Açıkça hayal kırıklığı"

ASML'nin Salı günü sonuçlarının ardından yayınlanan bir notta, Bernstein analistleri şirketin beklenenden zayıf sipariş defterinin ve hayal kırıklığı yaratan 2025 görünümünün "iyi 3. çeyrek sonuçlarını gölgede bırakması muhtemel" dedi.

Analistler, ASML'nin düşürülen öngörülerin, "gecikmiş döngüsel toparlanmanın ve belirli müşteri zorluklarının" 2025 beklentileri üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu gösterdiğini ekledi.

Bu arada Cantor'daki analistler, ASML için kötümser görünümün "açıkça hayal kırıklığı yarattığını" ve yarı iletken hisselerini etkileyeceğini söyledi. Ancak, "şirketin güncellenen görünümünün hiçbir şekilde AI büyüme hikayesinde herhangi bir değişiklik göstermediğini" eklediler.

Etiketler :
İlgili Haberler