Çip krizinden sonra şimdi de kapasitör üretimi sıkıntıya girdi
Pandemi nedeniyle Asya ülkelerinin sıkı kapanma tedbirlerine gitmesi kapasitör üretim tesislerini olumsuz etkiledi. Üretim neredeyse yarı yarıya düşmüş durumda.
Küresel çip krizi ve ardından muhtemel nadir toprak elementi krizinin ardından şimdi de pasif bileşen olarak adlandırılan ürün grubunda üretim sıkıntısı başladı. Özellikle kapasitör tarafında üretim düştü.
Kapasitör, direnç, indüktör gibi bileşenler elektronik cihaz dünyasında hayati öneme sahip. Malezya ve Endonezya’daki konuşlu tesisler Japon kapasitörü olarak bildiğimiz bileşenlerin üretiminin yüzde 50’sine hakim durumda. Chemi-Con, Nichicon ve Rubycon firmalarının tesisleri bu ülkelerde bulunuyor. Yine Tayvanlı pek çok üretici de kalan pazarı paylaşıyor.
Covid vakalarının yeniden tırmanışa geçmesi bu ülkelerde Temmuz ve Ağustos aylarında sıkı kapanma tedbirlerine yol açtı. Fabrikaların neredeyse iki ay boyunca kapalı kaldığı ifade ediliyor. Sadece Malezya’da yüzde 30-60 arasında üretim düşüşü yaşanması bekleniyor.
Üretim sıkıntıları tedarikte de sorunlar çıkarmaya başladı. Daha önce 1 ay civarında olan kapasitör sevkiyatı 6 aya kadar çıkmış durumda. Hatta bazı Tayvanlı üreticiler, rakipleri bileşen stoğu satın almasın diye kendi tedarikçilerini satın almaya başladı.
Aşılama ile pandeminin biraz daha kontrol altına alınması beklentisi olsa da 2022 ortalarına kadar kapasitör sıkıntısının devam edeceği düşünülüyor ki bu en iyimser tahmin. Diğer taraftan kapasitör üreticilerinin gelirlerinin bu dönemde yüzde 20 arttığını da belirtmek gerek.