Citi Analistlerine göre, Fed kaç puan faiz indirecek 

Citi Analistlerine göre, Fed kaç puan faiz indirecek 

Citi Research analistlerine göre, genel ekonomi yavaşlama belirtileri gösterse bile ABD iş piyasası güçlü kalmaya devam ediyor.

A+A-

Eylül ayındaki yaklaşan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına yaklaşırken Citi, Federal Rezerv'in bu ayın başlarında potansiyel olarak 50 baz puanlık indirimle bir faiz indirimi döngüsü başlatmasını bekliyor.

Bu kararın, bazı ılımlılık belirtileri gösterse de hala güçlü iş büyümesine işaret eden son istihdam verileri tarafından yönlendirilmesi bekleniyor.

Citi analistleri, ekonomik karşı rüzgarlara rağmen ABD'deki iş büyümesinin nispeten sağlam kaldığını vurguluyor. Citi, Ağustos ayında tarım dışı maaş bordrolarında 125.000'lik mütevazı bir artış öngörüyor; bu, Temmuz ayındaki 114.000 rakamına göre hafif bir artış ifade ediyor.

İşsizlik oranının %4,3'te sabit kalması bekleniyor, ancak %4,2'ye yuvarlanma olasılığı var. Bu sürdürülebilir iş büyümesi, iş gücü piyasasının bazılarının korktuğu kadar hızlı yumuşamadığını gösteriyor.

Federal Rezerv'in Ağustos iş raporuna yanıtı kritik olacak. Citi Research, iş raporunun 125.000 maaş bordrosu büyümesi ve %4,3 işsizlik oranı beklentileriyle uyumlu olması durumunda Fed'in yaklaşan Eylül toplantısında faiz oranlarını 50 baz puan düşürmesini bekliyor.

Bu faiz indirimi, özellikle iş büyümesi 175.000'in altına düşerse ve işsizlik oranı yüksek kalırsa, iş gücü piyasasına yönelik algılanan aşağı yönlü risklerle haklı gösterilebilir.

Daha geniş ekonomik ortam, Fed'in beklenen eylemlerine daha fazla bağlam katıyor. Tüketici harcamaları, kısmen güçlü motorlu taşıt tüketiminin de etkisiyle Temmuz ayında aylık %0,5 artışla güçlü kalmaya devam etti.

Analistler, "Ancak, işsizliğin artmasıyla tasarruf oranının sadece %2,9 seviyesinde kalması pek olası değil. Tasarruf oranı yükseldiğinde, harcamaların yavaşlaması gerekecek" dedi. Çekirdek PCE enflasyonu ay bazında %0,16 olarak kaydedildi ve enflasyon baskıları azalmaya devam ederken faiz indirimi beklentilerini güçlendirdi.

Citi Research analistleri, Eylül ayındaki 50 baz puanlık bir indirimin Fed tarafından bir dizi faiz indiriminin başlangıcı olabileceğini ve özellikle işgücü piyasasından gelen ekonomik verilere bağlı olarak sonraki toplantılarda ek indirimlerin muhtemel olduğunu öne sürüyor.

Analistler, "Başkan Powell sadece daha büyük bir indirime açık görünmekle kalmadı, aynı zamanda Jackson Hole'da politika faizlerini düşürmek için "yeterince alan" olduğunu söyleyerek bunun için zemin hazırlamaya da açıktı" dedi.

İlgili Haberler