Citi, hisse senetlerinin 'yaz fırtınasına' doğru gittiği konusunda uyardı

Citi, hisse senetlerinin 'yaz fırtınasına' doğru gittiği konusunda uyardı

Citigroup hisse senedi stratejisti Scott Chronert'in bu yaz borsada neden bir gerileme görebileceğinin nedenlerini sıraladı.

A+A-

Piyasaların tarihsel olarak daha sakin olduğu bu dönemde piyasaların neden bir gerilemeyle karşı karşıya kalabileceğine dair birkaç neden sıralayan Citigroup hisse senedi stratejisti, ABD hisse senetlerinin bir “yaz fırtınasına” doğru sürüklenebileceğini söyledi.

Citigroup'tan Scott Chronert, S&P 500'ün yılı, Wall Street'in durmaksızın yükselen endekse ayak uydurmaya çalıştığı Haziran ayında giriş yaptığı 5.600 hedefi veya civarında tamamlamasını bekliyor.

Ancak Cuma günkü son raporunda Chronert, yol boyunca birkaç darbe beklediğini söyledi.

Bakın: Bu, yarım yüzyıl içinde bir seçim yılının en iyi ilk yarısıydı. Şimdi ne olacak?

Değerlemeler, geçmişe göre zengin kalan seviyeler göz önüne alındığında, Chronert'in hisse senetleri için potansiyel istikrarsızlık kaynakları listesinin başında yer alıyor. Citi'nin analizine göre yüksek değerlemeler genellikle ileriye dönük getirileri engelledi.

Yatırımcıların gelecek yıl beklenen kazanç başına ne kadar ödemeye hazır olduklarını ölçen büyük sermaye endeksinin vadeli fiyat/kazanç oranı şu anda 21,1 seviyesinde olup, son 40 yılın yüzde 90'lık diliminin üzerinde bulunuyor. Citi verileri, S&P 500'ün son 12 aylık bazda daha da zengin bir değere sahip olduğunu gösteriyor.

Geçmişte değerlemelerin bu kadar gergin olduğu dönemde endeksin ortalama bir yıllık ileriye dönük getirisi %-4 seviyesindeydi.

Şu ana kadar yüksek değerlemeler yatırımcıların hisse senetlerine olan hevesini azaltmadı. Bunun yerine, Citi analistleri tarafından sıklıkla kullanılan yatırımcı duyarlılığı göstergesi coşkuya işaret ederken, Vix veya Wall Street'in "korku göstergesi" olarak da bilinen Cboe Volatilite Endeksi 2019'dan bu yana en düşük seviyesine yaklaşıyor. Negatif bir katalizörün gelmesi durumunda volatilite patlamasına hazır hale gelir.

Chronert'e göre bir dizi potansiyel tehdit önümüzde belirebilir. Listesinde öne çıkan bazı noktalar arasında yaklaşan 2024 ABD seçimleri, beklenenden daha sıcak enflasyon verileri riski ve bu yılın başlarında hisse senetlerinde kısa süreli satışlara yol açan jeopolitik kaygılar yer alıyor.

Chronert'e göre şu anda hisse senetlerinin yükselişini haklı çıkaracak tek olumlu şey, S&P 500'deki firmaların kazançlarının güçlü bir hızla artmaya devam edeceği beklentisi.

İlgili Haberler