Citi: İstihdam piyasasından resesyonun ayak sesleri duyuluyor 

Citi: İstihdam piyasasından resesyonun ayak sesleri duyuluyor 

Citi, iş piyasasının durgunluğun yaklaştığını gösteren klasik bir örüntü gösterdiğini söylüyor

A+A-

ABD'de cuma günü açıklanan Ağustos ayı istihdam rakamları, bir önceki aya göre bir iyileşme gösterse de Fed'in yakında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına işaret etmesine  rağmen Wall Street'in durgunluk korkularını yatıştırmayı başaramadı.

ABD ekonomisi geçen ay tahminlerin altında kalarak 142.000 yeni istihdam yarattı ve işsizlik oranı %4,2'ye düştü.

Özel sektör işe alımı toplam 118.000'e ulaştı ancak üç aylık hareketli ortalama 100.000'in altına düştü. Citi Group'un Baş ABD ekonomisti Andrew Hollenhorst liderliğindeki Citi Research analistlerine göre, bu, pandemi hariç tutulduğunda özel sektör için 2012'den bu yana en zayıf üç ay.

ekran-goruntusu-2024-09-03-170915.png

Bu arada, Cuma günü kurumun yayınladığı bir araştırma raporunda, işsizlik oranının en düşük seviyesinden neredeyse tam bir yüzde puan yüksek kalmaya devam ettiği ve bir zamanlar geçici olarak görülen işten çıkarmaların artık normalleştiğini belirtilerek, "İşgücü piyasası verilerinin çeşitliliğinden çıkarılacak ders açıktır - işgücü piyasası durgunluktan önceki klasik bir örüntüde soğuyor," ifadeleri kullanıldı. 

ekran-goruntusu-2024-09-08-012952.png

Yayınlanan raporda, Hollenhorst ve şirketi, özel sektör iş kazanımlarının üç aylık ortalamasının 100.000'in altına düşmesine daha fazla odaklandı ve bu hızın genellikle yalnızca durgunluk dönemlerinde görüldüğünü söyledi.

Daha fazla endişeye yol açan şey, önceki iş raporlarındaki revizyonların maaş bordrosu büyümesinin ayda 70.000'e kadar abartıldığını göstermesidir.

Raporda, "Bu hafta yayınlanan veriler, ABD ekonomisinin en azından önemli bir yavaşlamaya (ve daha büyük olasılıkla bir durgunluğa) doğru gittiği konusunda bizi daha da emin hale getirdi, ancak Fed'in kötüleşen görünüme tam olarak nasıl yanıt vereceği hala belirsiz," ifadeleri kullanılarak, Citi'nin bu yıl 125 baz puanlık faiz indirimi için temel senaryosu olduğu belirtildi. 

Ekonomik gerilemenin diğer belirtileri arasında yavaşlayan otomobil satışları ve ipotek oranlarındaki son düşüşe rağmen durgun kalan cansız ev alımları yer alıyor.
019---abdde-haftalik-issizlik-basvurulari-beklentilerin-uzerinde-001.png

Temmuz ayında, ekonomi daha keskin bir düşüşe doğru ilerlerken Fed'in 2025 ortasına kadar oranları 200 baz puan düşüreceğini tahmin etti. Mayıs ayında, ABD'nin sert bir inişe doğru gittiği ve Fed'in faiz indirimlerinin bunu engellemeye yetmeyeceği yönündeki uyarısını ikiye katladı. Bu, Şubat ayında, patlama yaratan iş raporlarına rağmen benzer bir tahminin ardından geldi.

Ekonomistler düşük işsizlik başvurularına, güçlü şirket kazançlarına, güçlü GSYİH okumalarına ve tahminlerine, iyimser perakende satışlarına ve artan ücretlere işaret ederken, genelin beklentisinin tekrar bir durgunluğa kaymadığı kesin.
ekran-goruntusu-2024-09-08-013220.png

Ancak Wall Street'in başka yerlerinde analistler şu anda alarmı çalan diğer durgunluk göstergelerini işaret ettiler. Cuma günü, Interactive Brokers kıdemli ekonomisti Jose Torres, getiri eğrisinin tersine döndüğünü ve bunun 1976'dan bu yana her durgunluktan önce geldiğini belirtti.

Kısa vadeli getirilerin uzun vadeli getirileri geçtiği bir tersine dönme, yatırımcıların yakın gelecekte daha fazla risk gördüklerini işaret ettiği için güvenilir bir durgunluk göstergesi olmuştur.

Getiriler yakın zamana kadar yaklaşık iki yıl boyunca tersine dönmüştü, ancak tersine dönmeleri ekonominin temiz olduğu anlamına gelmiyor.

İlgili Haberler