Citi özel rapor: Fransa'daki seçimler piyasalar açısından neden önemli?

Citi özel rapor: Fransa'daki seçimler piyasalar açısından neden önemli?

Avrupa kritik seçim sonucuna hazırlanıyor. Fransa'daki seçimler piyasalar için neden önemli. Citi analistlerinin seçim sonrası tahminleri nasıl?

A+A-

Avrupa, küresel açıdan önemli sonuçlar doğrubilecek bir seçime hazırlanıyor. Citi stratejistlerine göre, Fransa'daki seçim Avrupa hisse senetlerini sarsma potansiyeline sahip.

Aşırı sağcı Rassemblement National (RN) partisinin ve sol kanat Nouveau Front Populaire (NFP) koalisyonunun vergi ve harcama planları, tahvil piyasasının gelecekteki oynaklığına ilişkin temel endişe nedenlerinden biri. Bazı ekonomistler, her ikisinin de çoğunluğu oluşturması ve tekliflerinin çoğunu hızlı bir şekilde hayata geçirmesi durumunda durumun bir borç krizine dönüşebileceği konusunda uyardı.

Fransa'daki parlamento seçimleri, ülkenin risk priminin artması nedeniyle yatırımcıları şimdiden sarstı; ancak Citi'ye göre iki olası senaryo piyasalar tarafından hâlâ fiyatlandırılmadı ve Avrupa bölgesindeki hisse senetlerini etkileyebilir.

Bankanın küresel özsermaye stratejisi başkanı Beata Manthey, "Modelimiz, piyasanın iyi huylu bir sonuç ile tıkanıklık arasında bir şeyi fiyatladığını gösteriyor... tamamen değil, ancak tıkanıklığı tam olarak fiyatlandırmaktan muhtemelen birkaç yüzde puan uzaktayız" dedi. , Cuma günü CNBC'nin "Squawk Box Europe" programına söyledi.

Manthey, "Ancak piyasa aşırı sağ veya aşırı sol çoğunluk için fiyatlandırılmıyor" dedi.

Aşırı sağcı Rassemblement National (RN veya National Rally) partisinin ve sol kanat Nouveau Front Populaire (NFP veya New Popular Front) koalisyonunun vergi ve harcama planları, tahvil piyasasının gelecekteki oynaklığına ilişkin temel endişe nedenlerinden biri. Bazı ekonomistler, her ikisinin de çoğunluğu oluşturması ve tekliflerinin çoğunu hızlı bir şekilde hayata geçirmesi durumunda durumun bir borç krizine dönüşebileceği konusunda uyardı.

Pazar günkü ilk tur oylamada her iki partinin de Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rönesans partisini içeren merkezci koalisyondan daha iyi performans gösterdiği görülüyor. Ancak oradan sonraki yol son derece belirsiz görünüyor.

Piyasa açısından olumlu bir sonuç, merkezcilerin zafere giden bir yol bulmasını ya da hiçbir partinin kendi gündemiyle ilerleyemeyeceği asılı bir parlamentoyu içerebilir.

Citi, farklı sonuçlara ve bunların Paris'teki CAC 40 için ne anlama gelebileceğine ilişkin bir senaryo analizi gerçekleştirdi
 Borsa endeksi aynı zamanda Cuma günü 12 yılın en yüksek seviyesine ulaşan Fransız ve Alman tahvil getirileri arasındaki farktaki potansiyel hareketlere de dayanıyor.

“Sonuç hala oldukça belirsiz, sadece seçimin ilk turu için oylamamız var. Yani Pazar akşamı çok daha fazlasını öğreneceğiz" dedi Manthey.

“Seçim duyurusunu yatırımcıların konumlandırması bağlamında ele alalım. Avrupa çok popüler bir pazardı, daha iyi performans gösteriyordu, uluslararası yatırımcılar ABD'den Avrupa'ya kayıyordu, özellikle Avrupa bankalarında konumlandırma esnetildi veya net süre uzatıldı. Ve bu durum artık nötr duruma geldi ancak olumsuz bir durum değil" dedi.

Avrupa hisse senetleri ABD'ye göre yüzde 40'a yakın iskontoyla işlem görüyor; bu, yüzde 15 ila yüzde 20 civarındaki tarihsel ortalamayla karşılaştırıldığında "büyük" bir fark.

“Fakat değerlemelerin bir tetikleyiciye ihtiyacı var. Artan siyasi riskler tetikleyici değil, benim endişem bu. ... Modelimiz şu anda analistlerin temel bilgiler açısından beklentilerine göre oldukça uygun fiyatlı olduğunu gösteriyor" diye devam etti.

"Şöyle diyelim, artan siyasi riskler nedeniyle Avrupa'nın notunu düşürdük, ABD'nin notunu yükselttik. Avrupa'nın gelişmiş piyasalarında hisse senetleri bu değişikliklere karşı en savunmasız olma eğiliminde" diye ekledi.

Fransa'daki seçim sonuçları “piyasa dostu değilse… Avrupa'daki piyasalar birbiriyle oldukça bağlantılı. Dolayısıyla, eğer CAC önemli ölçüde satılırsa, başka yerlerde de yayılma etkileri olur" dedi Manthey.

 

İlgili Haberler