Credit Suisse soruşturması dosyaları 50 yıl boyunca gizli tutulacak
Credit Suisse'in çöküşüne ilişkin bir parlamento soruşturması, İsviçreli tarihçiler arasında endişeye yol açan bir gizlilik düzeyiyle, dosyalarını 50 yıl boyunca kapalı tutacak.
Soruşturma, Credit Suisse'in Mart ayında UBS tarafından acil olarak devralınması öncesinde İsviçre hükümeti, mali düzenleyici kurum ve merkez bankasının faaliyetlerine odaklanacak.
Soruşturma, ülkenin modern tarihinde türünün yalnızca beşinci örneği ve soruşturmayı yürüten milletvekillerinden oluşan komitenin İsviçre kabinesi, maliye bakanlığı ve diğer devlet organlarına çağrıda bulunma konusunda geniş yetkileri var.
Komite, iletişim politikasını özetleyen bir strateji belgesinde "Soruşturmanın tamamlanmasının ardından dosyalar Federal Arşivlere teslim edilecek ve 50 yıllık uzatılmış bir koruma süresine tabi olacaktır" dedi.
İsviçre Parlamentosu, 50 yıl şartının ilk kez Aargauer Zeitung gazetesi tarafından haberleştirilmesinin ardından Cumartesi günü yorum yapmayı reddetti.
İsviçre Tarih Derneği bu sürenin uzunluğuyla ilgili endişelerini dile getirdi ve dernek başkanı Sacha Zala, komisyon başkanı, İsviçre parlamentosunun üst kanadından bir kanun yapıcı olan Isabelle Chassot'a bir mektup yazdı.
Gazeteye göre Zala, "Araştırmacılar 2023 bankacılık krizini bilimsel olarak araştırmak isterlerse, CS dosyalarına erişim çok değerli olacaktır" dedi ve ekledi:
"İdeal olan, uygun bir koruma süresi dolduktan sonra ve gerekirse tarihi araştırma koşullarına tabi olarak arşivin güvenliğinin sağlanması ve erişilebilir hale getirilmesidir"
Komite ilk olağan toplantısını Perşembe günü Bern'de yaptı ve burada bankacılarla yapılacak görüşmeleri de içerebilecek olan işlemlerin gizliliğini vurguladı.
"Toplantılara ve sorgulamaya katılan herkes, sadece komisyon üyeleri değil, aynı zamanda görüşülen kişilerin kendileri de gizlilik yükümlülüğüne tabidir" denildi.
Komite, "Patavatsızlıklar komisyonun çalışmasını zorlaştırır veya güvenilirliğine zarar verir ve İsviçre finans merkezi için olumsuz sonuçlar doğurabilir" diye ekledi.