Crowdstrike dünyayı vurdu, sistemler çöktü, Türkiye de olumsuz etkilendi

Crowdstrike dünyayı vurdu, sistemler çöktü, Türkiye de olumsuz etkilendi

Dün gece başlayan ve dünyayı saran Crowdstrike kaynaklı hata nedeniyle dünya genelinde sistemler çöktü. Türkiye'de havacılık ve bankacılık dahil pek çok sektörü vuran sistem hatası mağduriyet yarattı.

A+A-

Online bilgi güvenliği firması CrowdStrike kaynaklı bir bilgisayar ve internet sorunu tüm dünyayı vurdu. Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarları etkileyen sorun nedeniyle birçok ülkede bankalar, havaalanları, süpermarketler, medya kuruluşları ve diğermilyonlarca firma şu an iş göremez halde. ABD’de tüm uçakların kalkışları iptal edildi, havadaki uçakların inişlerinde büyük sıkıntılar yaşanıyor. 
ABD’de Amazon, Instagram, eBay, Visa gibi kuruluşlarda hizmetler durdu. Bu sabah saatlerinde ülke genelinde bilgisayarlar kapanmaya başladı ve çok sayıda çalışan farklı işletmelerde sorunlar olduğunu bildirdi.

Sorun, Crowdstrike kesintisinin bir sonucu olan “mavi ekran hatası ‘ndan kaynaklanıyor ve sunucular ve cihazlar ’önyükleme döngülerinde” takılıp kalıyor.
Türkiye’de Memorial Hastanesi, THY, Migros gibi kuruluşlarda sıkıntı yaşandığı iddia edildi.  Bilgisayar sistemleri çökmüş durumda ve makineler sürekli olarak yeniden başlatılıyor.
Süpermarketlerden gelen fotoğraflarda self-servis kasalarda ülke çapında windows bilgisayarları etkileyen aynı mavi ekran görülüyor ve çalışanlar alışveriş yapanları manuel olarak kontrol ediyor.
Devlet dairelerinde çalışanlar da Microsoft Teams'e erişemiyor.  Microsoft yazılımındaki mavi ekranda şöyle yazıyor:“Cihazınız bir sorunla karşılaştı ve yeniden başlatılması gerekiyor. Sadece bazı hata bilgilerini topluyoruz ve sonra sizin için yeniden başlatacağız”.
Crowdstrike, kısa bir süre önce web sitesinde bir açıklama yayınlayarak çökmelerin “Falcon sensörü” ile ilgili olduğunu söyledi.
Falcon sensörü, güvenlik verilerini toplamak için iş bilgisayarlarına kurulan bir yazılım.
Açıklama şöyle devam ediyor: “Belirtiler, Falcon sensörüyle ilgili bir hata kontrolü / mavi ekran hatası yaşayan ana bilgisayarları içeriyor.Mühendislik ekiplerimiz bu sorunu çözmek için aktif olarak çalışmaktadır. Paylaşacak daha fazla bilgimiz olduğunda durum güncellemeleri aşağıda yayınlanacaktır.”
Avustralya Ulusal Siber Güvenlik Koordinatörü Michelle McGuinness, kesintinin bir hack ya da siber güvenlik olayı olduğunu gösteren herhangi bir kanıt bulunmadığını söyledi.


İlgili Haberler