Cumhuriyet'in 100. yılında Dersaadet Tahvil Borsası'ndan Borsa İstanbul'la
29 Ekim 2023'te Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutlayacağız. Bu özel günde, Türkiye'nin en önemli finansal kurumlarından biri olan Borsa İstanbul'un da tarihine bir göz atalım.
2023 yılında yatırımcı sayısı 7 milyonu geçen Borsa İstanbul, Türkiye'nin en eski finansal kurumlarından biridir. İlk olarak 1868 yılında "Dersaadet Tahvil Borsası" adıyla kurulmuştur. 1933 yılında yapılan bir düzenlemeyle "İstanbul Menkul Kıymetler Borsası" (İMKB) adını almıştır. 2013 yılında ise "Borsa İstanbul" olarak yeniden adlandırılmıştır.
Cumhuriyet'in 100. yılında Borsa İstanbul
Cumhuriyet'in 100. yılında Borsa İstanbul, önemli bir büyüme ve gelişme kaydetmiştir. 2023 yılı itibarıyla Borsa İstanbul'da işlem gören şirket sayısı 500'ün üzerindedir. Piyasa değeri ise 2 trilyon lirayı geçmiştir.
Borsa İstanbul aracılığıyla son üç yılda 130 şirketin halka arzıyla 93 milyar TL kaynak sağlandı. İşlem gören şirket sayısı 3 yıl önce 394 iken 2023'te 522'ye ulaştı. Günlük ortalama işlem hacmi ise 26 milyar TL'den 131 milyar TL'ye yükseldi. Yatırımcı sayısının 11 milyona yaklaştı
Borsa İstanbul, Türkiye ekonomisinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Şirketlerin sermaye ihtiyacını karşılamasına, yatırımcıların risklerini çeşitlendirmesine ve ülke ekonomisinin büyümesine katkıda bulunmaktadır.
Cumhuriyet ve Borsa İstanbul'un karşılaştırılması
Cumhuriyet ve Borsa İstanbul, Türkiye'nin iki önemli dönüm noktasıdır. Cumhuriyet, Türkiye'nin bağımsızlığını ve egemenliğini simgelemektedir. Borsa İstanbul ise Türkiye ekonomisinin gelişimini ve finansal piyasaların derinleşmesini temsil etmektedir.