Demir cevheri fiyatları son altı haftanın dip seviyesini gördü

Demir cevheri fiyatları son altı haftanın dip seviyesini gördü

Demir cevheri fiyatları, Çin'in talep endişeleriyle son altı haftanın en düşük seviyesine geriledi.

A+A-

Demir cevheri, uzun süredir devam eden emlak krizi nedeniyle darbe alan Çin talebinin görünümüne ilişkin endişelerle altı haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Çin'in konut sektöründeki çöküşü üçüncü yılına girerken dünyanın en büyük ikinci ekonomisini olumsuz etkiliyor ve müteahhitler arasındaki likidite sıkışıklığını daha da kötüleştiriyor. Politika yapıcılar, düşen fiyatlar ve tamamlanmamış daireler konusunda endişeli olan ev alıcıları arasındaki duyarlılığı canlandırmaya çalışıyor.

En büyük 100 emlak şirketinin yeni ev satışlarının değeri Mayıs ayında bir önceki yıla göre %34 düşerek 322.4 milyar yuan (44.5 milyar $) oldu. Bu rakam Nisan ayındaki %45'lik düşüşten daha az olmakla birlikte, ülke hükümetinin karşı karşıya olduğu zorluğun büyüklüğünü gösteriyor.

Goldman Sachs baş Çin ekonomisti Hui Shan, stok eritmeye yönelik politika değişikliği nedeniyle konut başlangıçları ve yeni inşaatlar zayıf kalmaya devam edeceğini söyledi ve şöyle devam etti:

"Emlak ekibimiz konut başlangıçlarının bu yıl %15 düşmesini bekliyor"

Shan, demir cevheri fiyatlarının dördüncü çeyrekte ton başına 100 dolara kadar düşebileceğini söyledi.

Çin limanlarındaki demir cevheri stoklarının son iki yılın en yüksek seviyesinde olması arz bolluğunun altını çiziyor. Bu arada, inşaatlarda kullanılan bir ürün olan çelik takviye çubuğu fiyatlarındaki artış ivmesi yavaşlıyor.

China Industrial Futures Ltd. analisti Ying Wei, "Bizim görüşümüz demir cevheri fiyatlarının Haziran ayında aşağı yönlü salınacağı yönünde" dedi ve ekledi: "Çelik temelleri zayıfladı, stokları azaltmaya yönelik sezon dışı baskı arttı ve üretim kesintileri gerçekleşebilir."

Singapur'da vadeli demir cevheri kontratları %3,3 kadar düşüşle ton başına 111,70$'a gerileyerek 17 Nisan'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü ve saat 11:24 itibariyle 111,90$'dan işlem gördü. Dalian'da fiyatlar %2,4 düşüşle ton başına 844 yuan olurken, Şangay'da çelik kontratları geriledi.

İlgili Haberler