Dolar Biden'ın seçim yarışından çekilmesiyle geriledi

Dolar Biden'ın seçim yarışından çekilmesiyle geriledi

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kasım seçimleri için adaylıktan çekilme kararı almasıyla birlikte dolar geriledi.

A+A-

Yatırımcılar, ABD Başkanı Joe Biden'ın yeniden seçim kampanyasını sona erdirme ve Donald Trump'a meydan okuyacak başka bir Demokratın önünü açma kararının etkilerini ölçerken dolar Pazartesi günü hafifçe gevşedi.

Çin'in yuanı, merkez bankasının kilit bir faiz oranını düşürme yönündeki sürpriz kararının ardından zayıfladı. Çin'e duyarlı Avustralya doları da düşerek daha önceki yükselişini tersine çevirdi. ABD para birimi %0,03 değer kaybederek 157,435 yen olurken, Euro %0,07 değer kazanarak 1,0891$ ve sterlin %0,08 değer kazanarak 1,2921$ oldu.

Ne olmuştu?

Biden Pazar günü yarıştan çekildiğini açıkladı ve Kasım ayındaki seçimlerde Demokratların adayı olarak kendisinin yerine Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i destekledi. Harris kısa sürede parti içinde pek çok kişinin desteğini aldı, ancak aralarında eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin de bulunduğu bazı üst düzey isimler sessiz kaldı. Cumhuriyetçilerin adayı eski Başkan Trump, Biden'ın geçen ayki kötü tartışma performansı ve ardından adaylığa uygunluğuyla ilgili gelen soruların ardından bahis piyasalarında oldukça önde yer alıyor.

Commonwealth Bank of Australia stratejisti Joseph Capurso, doların tepkisini okumak için çok erken olduğu konusunda uyardı.

"Sonuç olarak bu hafta anketler ne gösterecek, ona bakacağız" diyen Capurso, Trump'ın kazanma ihtimalinin düşmesinin doların zayıflamasına yol açacağını ve bunun tersinin de geçerli olacağını söyledi ve ekledi:

"Harris daha güçlü bir aday olabilir, ancak anketleri değiştirmeye yeter mi?"

Bu arada, Çin Halk Bankası'nın beklenmedik bir şekilde yedi günlük ters repo faizini %1,8'den %1,7'ye indirmesinin ardından dolar offshore işlemlerde %0,1 güçlenerek 7,2943 yuan oldu ve bu hamlenin açık piyasa işlemlerini iyileştireceğini ve reel ekonomiyi destekleyeceğini söyledi. Bunu dakikalar sonra bir ve beş yıllık kredi faiz oranlarındaki sürpriz indirimler izledi.

Avustralya doları %0,21 değer kaybederek 0,6671$'a geriledi ve Biden'ın çekilme haberinin ardından yaklaşık aynı marjdaki erken kazançlarını geri verdi. Yeni Zelanda doları %0,22 düşerek 0,5996$'a geriledi. 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler