Dolar bir haftanın en düşük seviyesinde seyrediyor

Dolar bir haftanın en düşük seviyesinde seyrediyor

ABD'nin tarım dışı istihdam verilerinin duyurulmasına saatler kala dolar bir haftanın en düşük seviyesinde seyrediyor.

A+A-

ABD doları, Fed'in politika gevşetme hızını belirleyeceği neredeyse kesin olan günün ilerleyen saatlerindeki önemli tarım dışı istihdam verileri öncesinde bir haftanın en düşük seviyesine yaklaştı.

Para birimini altı önemli muadilinden oluşan bir sepete karşı ölçen dolar endeksi, gece boyunca yaklaşık %0,2 düşerek 29 Ağustos'tan bu yana ilk kez 100,96'ya dokunmasının ardından 101,03 seviyesinde sabit kaldı. Haftalık bazda ise %0,7'ye yakın düşüş gösterdi.

Perşembe günü yayınlanan bir rapor, işten çıkarmaların düşük kalması nedeniyle işsizlik yardımı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısının geçen hafta azaldığını gösterdi. Bu durum, önceki gün açıklanan rakamların özel sektörde istihdam artışının Ağustos ayında 3,5 yılın en düşük seviyesine gerilediğini göstermesinin ardından işgücü piyasasının hızla kötüleştiği yönündeki korkuları yatıştırmaya yardımcı oldu.

Reuters anketine katılan ekonomistler, Temmuz ayındaki 114.000'lik artıştan sonra Ağustos ayında 165.000'lik bir istihdam artışı öngörürken, karışık veriler yatırımcıların Cuma günkü bordro baskısı öncesinde tahminlerde bulunmasına neden oluyor.

Bu ayki politika toplantısı öncesinde karartma dönemi başlamadan önce son Fed konuşmasında hem Başkan Christopher Waller hem de New York Fed Başkanı John Williams'ın ayrı ayrı kürsüye çıkmasıyla Fed'in rakamlardan ne anladığı hemen belli olacak.

CME Group'un FedWatch aracına göre, yatırımcılar şu anda 18 Eylül'de Fed'in 50 baz puanlık (bp) faiz indirimine %40, çeyrek puanlık indirime ise %60 ihtimal veriyor. Bir gün önce, daha büyük bir indirime yönelik bahisler %44 iken, bir hafta önce bu oran %34 idi.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz ay Jackson Hole'da düzenlenen yıllık ekonomi konferansında parasal genişleme döngüsünün yakında başlayacağını güçlü bir şekilde desteklediğinde, merkez bankasının odağının enflasyonla mücadeleden istihdam piyasasındaki bozulmayı önlemeye kaydığı sinyalini verdi.

TD Securities analistleri ve küresel strateji başkanı Rich Kelly bir raporda, “Son işgücü verileri işgücü piyasasında yumuşama korkularını körükledi (ve) Ağustos maaş bordrosu raporu bir ‘yap ya da boz’ anı olabilir,” diye yazdı.
Bununla birlikte TD, Ağustos ayında 205.000 istihdam yaratılmasını, bu ay çeyrek puanlık bir indirim yapılmasını ve dolarda bir toparlanmanın tetiklenmesini bekliyor.

TD analistleri, “Dolarda fiyatlanan çok sayıda kötü haber var ve bu da bir dizi iyi haberin büyük bir düzeltmeyi başlatma riskini artırıyor.” dedi.

Dolar, 5 Ağustos'tan bu yana ilk kez 142,855 seviyesine geriledikten sonra, ABD Hazine tahvil getirilerindeki düşüşün baskısıyla 143,25 yen seviyesinde sabit kaldı ve 10 yıllık tahvil getirisi son bir ayın en düşük seviyesi olan %3,721'e geriledi.

Euro, Perşembe günkü bir haftanın en yüksek seviyesi olan 1,11195$'ın hemen altında, 1,1112$'da tutundu.
Sterlin 1,31755$'da çok az değişti ve 30 Ağustos'tan bu yana en güçlü seviye olan 1,31855$'daki gecelik zirveye yakın kaldı.

Riske duyarlı Avustralya doları hafif bir düşüşle 0,6739 dolara geriledi.

Önde gelen kripto para birimi bitcoin, bu hafta yaklaşık bir ayın en düşük seviyesi olan 55.575,78$'a gerilemesinin ardından toparlanmaya çalışarak %0,2 artışla 56.167$'a yükseldi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler