Dolar euro karşısında son iki haftanın en yüksek seviyesini gördü

Dolar euro karşısında son iki haftanın en yüksek seviyesini gördü

ABD istihdam verileri yaklaşırken dolar euro karşısında iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

A+A-

Tüccarların Fed'in agresif politika gevşetmesine yönelik bahisleri azaltması ve odak noktasının bu haftanın sonunda açıklanacak kritik ABD istihdam raporuna kaymasıyla dolar Pazartesi günü euro karşısında iki haftanın zirvesine tırmandı.
Dolar yen karşısında 21 Ağustos'tan bu yana en güçlü seviyesine yükselirken, yakından izlenen ABD enflasyonunun sabit kalmasının ardından uzun vadeli Hazine getirilerinin Ağustos ortasından bu yana en yüksek seviyeye çıkması, Fed'in 18 Eylül'de faiz oranlarını 50 baz puan (bps) düşürme zorunluluğunu azalttı.

0,27 kadar yükselerek 146,60 yen oldu ve son olarak 146,29 seviyesindeydi.
Dolar endeksi başlıca rakipleri karşısında Asya gününün erken saatlerinde en son 20 Ağustos'ta görülen seviye olan 101,79'a yükseldi.
Euro hafif bir düşüşle 19 Ağustos'tan bu yana en düşük seviye olan 1,0430 dolara geriledi.
Yatırımcılar şu anda Fed'in bu ay 50 baz puanlık bir faiz indirimine %33 ihtimal verirken, çeyrek puanlık bir indirime %67 ihtimal veriyor. Bir hafta önce, beklentiler daha büyük bir indirim için %36 idi.
Analistler, Pazartesi günü ABD'de resmi tatil olması nedeniyle doların haftaya yavaş bir başlangıç yapabileceğini, ancak geri kalan günlerde, Cuma günü tarım dışı istihdam ile doruğa ulaşacak istikrarlı bir makroekonomik veri akışı olacağını söyledi.
Reuters anketine katılan ekonomistler, bir önceki ay 114.000 olan istihdam artışının Ağustos ayında 165.000'e yükselmesini ve işsizlik oranının %4,2'ye gerilemesini bekliyor.
IG analisti Tony Sycamore, “ABD ekonomisi 150.000 veya daha fazla istihdam eklerse ve işsizlik oranı %4,2 veya altına inerse, ekonominin yumuşak bir iniş için hedefte olduğuna dair güveni artıracaktır” dedi ve bu ay 25 baz puanlık faiz indirimi beklentilerini güçlendirdi.
Ancak Sycamore, doların yen karşısında son dönemde kazandığı gücün uzun sürmeyeceğine inanıyor. Konuya ilişkin Sycamore, “Aşağı yönlü riskleri ortadan kaldırmak için paritenin 152,00 direncinin üzerinde sürekli bir kırılma görmesi gerekecek” dedi.
Sycamore, Euro için ise hem Fed'in hem de Avrupa Merkez Bankası'nın bu ayki gevşeme görünümünün “EUR/USD lehine veya aleyhine güçlü bir durum oluşturmanın zor olduğu” anlamına geldiğini sözlerine ekledi.
Hazine tahvilleri ABD tatili nedeniyle Pazartesi günü işlem görmeyecek, ancak 10 yıllık getiri Cuma günü 4,4 bp arttıktan sonra %3,9110'da kaldı.
Sterlin 1,3129 dolarda yatay seyrederek 23 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesi olan Cuma günkü 1,31095 dolara yakın seyretti.


Etiketler : , ,
İlgili Haberler