Dolar gevşedi Çin yuanı teşvik umutlarıyla yükseldi
Dolar, ABD istihdam verileri sonrası yatırımcıların ABD faiz oranlarının daha ne kadar yükseleceğine dair beklentilerini azaltmasıyla Pazartesi günü savunmaya geçti.
Cuma günü açıklanan verilere göre ABD ekonomisi geçtiğimiz ay 209.000 kişilik istihdam yaratarak 15 ay sonra ilk kez piyasa beklentilerinin altında kaldı.
Bu durum ABD Hazine tahvillerinin getirilerinin düşmesine ve Cuma günü doların bir sepet para birimi karşısında yaklaşık %1 değer kaybetmesine neden olurken yen ve sterlinin yükselmesine yol açtı.
Japon yeni Asya'daki erken işlemlerde %0,2'den fazla düşüşle dolar başına 142,45 seviyesine geriledi ve Cuma günkü %1,4'lük kazancının bir kısmını geri verdi.
Japonya'da faiz oranları sıfıra yakın seviyelerde sabitlendiğinden dolar/yen paritesi özellikle ABD getirilerine karşı hassas.
İngiltere'de inatçı enflasyonun İngiltere Merkez Bankası'nı Aralık ayına kadar faiz oranlarını 25 yılın en yüksek seviyesi olan %6,5'e yükseltmeye zorlayacağına dair bahisler artarken, İngiliz Sterlini Cuma günü ulaştığı 1,2850 $ ile son bir yılın zirvesine yaklaştı ve son olarak 1,28325 $'dan işlem gördü.
Euro, Cuma günü %0,7 yükseldikten sonra %0,07 düşüşle 1,0962 dolara gerilerken, ABD dolar endeksi %0,06 artışla 102,36'ya yükseldi ancak Cuma günkü iki haftanın en düşük seviyesi olan 102,22'nin çok uzağında kalmadı.
Weston, "ABD dolarındaki bu hareketin kalıcı olup olmadığına kesinlikle güvenmiyorum. Ancak bu durum, piyasanın Fed'in (parasal sıkılaştırma) döngüsünün ilerleyen aşamalarında gördüğünü açıkça ortaya koyuyor."
Asya'da Pazartesi günü açıklanan veriler, Çin'in fabrika kapısı deflasyonunun Haziran ayında derinleştiğini ve beklentileri karşılamadığını gösterirken, tüketici fiyatları COVID sonrası toparlanmanın duraklamasıyla birlikte değişmedi.
Çinli yetkililerin yakında ekonomiye yönelik daha fazla teşvik tedbiri açıklayacağı yönündeki umutları artıran verilere piyasanın tepkisi büyük ölçüde sessiz kaldı.
Sonuç olarak, Çin'in Avustralya ihracatının en büyük alıcısı olması nedeniyle uluslararası piyasalarda yuan için likit bir vekil olarak kabul edilen offshore yuan ve Avustralya doları, verilerin açıklanmasının ardından yalnızca hafifçe gevşedi.
Offshore yuan en son dolar başına 7,2290'dan işlem görürken, Avustralya doları %0,14 düşüşle 0,6683 dolara geriledi.
OCBC döviz stratejisti Christopher Wong, "Daha yumuşak TÜFE hala zayıf iç talebi yansıtırken, ÜFE deflasyonu fabrikalar üzerindeki baskıların altını çiziyor" dedi.