Dolar Orta Doğu'da savaş tehdidinin yayılma riskiyle yükselişe geçti

Dolar Orta Doğu'da savaş tehdidinin yayılma riskiyle yükselişe geçti

ABD istihdam verileri ve Orta Doğu'daki alevlenmenin ardından dolar yükselişe geçti.

A+A-

Doların Cuma günkü güçlü ABD istihdam verisi ve Orta Doğu'daki çatışmaların tırmanmasıyla başlayan yükselişini sürdürmesiyle Japon yeni yaklaşık iki ayın en düşük seviyesine gerilerken diğer önemli para birimleri de Pazartesi günü erken saatlerde kayıplarla boğuştu.

Yen, 16 Ağustos'tan bu yana en zayıf seviyesi olan 149,10'a gerileyerek marjinal bir düşüş yaşadı. Ancak bu, geçen haftaki %4'ten fazla düşüşün üzerine geldi ve 2009 başından bu yana en büyük haftalık düşüşü oldu.

Doların kazançları, Eylül ayında istihdamda son altı ayın en büyük artışını gösteren ABD istihdam raporunu, işsizlik oranındaki düşüşü ve sağlam ücret artışlarını izledi; bunların hepsi dirençli bir ekonomiye işaret ediyor ve piyasaları Fed faiz indirimleri için fiyatlamayı azaltmaya zorluyor.

Orta Doğu'daki son gelişmelerde İsrail, savaşı başlatan 7 Ekim saldırılarının birinci yıldönümü öncesinde Pazar günü Lübnan ve Gazze Şeridi'ndeki Hizbullah hedeflerini bombaladı. İsrail Savunma Bakanı ayrıca ezeli düşman İran'a karşı misilleme için tüm seçeneklerin açık olduğunu açıkladı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri Pazartesi günü %0,7 düştü, ancak geçen hafta %8'den fazla yükselerek Ocak 2023'ün başından bu yana en büyük haftalık kazancı elde etti.

Dolar endeksi büyük rakipleri karşısında yatay seyretti. Cuma günü %0,5 artışla yedi haftanın en yüksek seviyesine çıkan endeks, hafta boyunca %2'den fazla kazanç elde ederek iki yılın en büyük kazancını kaydetti.

Yen'in düşük performansında geçen hafta yeni başbakan Shigeru Ishiba'nın Japonya'da faiz artırımlarının daha uzak olduğu beklentilerini artıran yorumlarının da etkisi var.

10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi son olarak bir baz puan (bps) artışla %3,9905 ile yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesine çıktı.

İran'ın jeopolitik gerilimi tırmandırarak İsrail'e 180'den fazla füze fırlatmasının ardından yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri Hazine tahvillerini satın almasıyla getiriler geçen hafta başında düşüşe geçti. Piyasa beklentileri, istihdam verilerinin ardından Fed'in Kasım ayında 50 baz puan yerine sadece 25 baz puanlık bir indirim yapması yönünde beklentiye kaydı.

CME'nin FedWatch aracına göre, geçen haftanın ortasında %65 olan çeyrek puanlık indirim ihtimali şimdi %95, hiç indirim yapılmaması ihtimali ise %5 olarak fiyatlanıyor.

Sterlin de 1,3122 dolar civarında yatay seyrederek geçen haftaki %1,9'luk düşüşünü, yani 2023 başından bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Başkan Andrew Bailey'nin BoE'nin borçlanma maliyetlerini düşürmek için daha agresif hareket edebileceğini söylemesinden bir gün sonra İngiltere Merkez Bankası Baş Ekonomisti Huw Pill, Cuma günü yaptığı açıklamada merkez bankasının faiz oranlarını düşürmek için yalnızca kademeli olarak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler